Iza svega stajao jedan advokat i Ured za migracije

Dugo zataškavani skandal trese Njemačku: Kako se dolazilo do azila za hiljadu eura

Hronika23.05.18, 16:41h

Dugo zataškavani skandal trese Njemačku: Kako se dolazilo do azila za hiljadu eura
Jedan Kurd je ispričao medijima da mu je Irfan C. pomogao da dobije azil preko Bremena za 1.000 eura isplaćenih na ruke. Nije poznato koliko je novca advokat na ovaj način protivpravno stekao niti da li su i koliko profitirali službenici iz Bremena

 

Godinama su došljaci u Bremenu lako mogli do azila – ako su znali izvjesnog advokata koji je znao izvjesnu osobu u vrhu Ureda koji odlučuje o tome. Stoga je izbio ogroman skandal posebno jer je slučaj dugo zataškavan, prenosi DW.

 

Najmanje 1.176 osoba je dobilo azilantski status u Bremenu premda za to nisu ispunjavali nikakve uslove. Ili nisu imali dokumente, ili su lagali o svom porijeklu, često im nisu uzimani ni otisci prstiju. U centru skandala stoji Ulrike B, sada već bivša šefica podružnice Saveznog ureda za migracije i izbjeglice u gradu-pokrajini Bremen.

 

Državno tužilaštvo istražuje djelovanje ove žene i njenu misterioznu vezu sa advokatom Irfanom C, koji je u većini slučajeva zastupao azilante. Insajderi tvrde da su njih dvoje bili u prisnim odnosima, često izlazili u restorane ili zajedno džogirali. Žovijalni odnos su primijetili i zaposleni u Uredu u Bremenu koji tvrde da je Irfan C. često svraćao donoseći kolače za sve i lično preuzimao pozitivne odluke o zahtjevima za azil njegovih klijenata.

 

Jedan Kurd je ispričao medijima da mu je Irfan C. pomogao da dobije azil preko Bremena za 1.000 eura isplaćenih na ruke. Nije poznato koliko je novca advokat na ovaj način protivpravno stekao niti da li su i koliko profitirali službenici iz Bremena.

 

No skandal tu ne prestaje. Prema pisanju Špigela, centrala Saveznog ureda za migracije i izbjeglice još 2014. je obaviještena o čudnovatoj praksi u Bremenu, gdje je u jednom trenutku 90 odsto tražilaca azila prihvatano. Interni mejlovi do kojih je došao Špigel sugerišu da je i šefica Saveznog ureda Juta Kort u februaru prošle godine znala da je zloupotreba masovna, ali je odlučila da sve zabašuri.

 

Prije nego što je državno tužilaštvo pokrenulo istragu, Ulrike B. iz Bremena kažnjena je samo blagim smanjenjem plate, ali je ostala da radi u Uredu.

 

Čitav tekst pročitajte OVDJE.

 

(DW, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook