Zbog salmonele zadržani na infektivnom odjeljenju

Masovno trovanje hranom u Visokom, sumnja se na majonezu: 'Nadamo se da broj zaraženih neće više rasti'

Hronika22.05.18, 15:24h

Masovno trovanje hranom u Visokom, sumnja se na majonezu: 'Nadamo se da broj zaraženih neće više rasti'
Ručno rađena majoneza je najveći uzročnik trovanja, govori Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti u Kantonalnoj bolnici Zenica

 

Osam osoba zatražilo je u proteklih desetak dana liječničku pomoć nakon trovanja u jednom od visočkih ugostiteljskih objekata, a struka sumnja da je trovanje nastupilo nakon konzumiranja ručno pravljene majoneze.

 

Načelnik Odjela za infektivne bolesti u Kantonalnoj bolnici Zenica Ednan Drljević za Fenu je kazao da je šest od osam osoba zadržano na liječenju te da će na pretragama biti još šest, sedam dana.

 

- Zvanično ne možemo potvrditi, teško je to reći, ali sumnjamo na majonezu koja je ručno rađena. Naravno da može biti i nešto drugo jer nismo dobili tu majonezu koju su konzumirali - rekao je Drljević.

 

Inače, navodi ovaj doktor, ta vrsta majoneze je najveći uzročnik trovanja. On tvrdi da je teško znati ima li u jajima salmonele, a da je dovoljno jedno takvo da zarazi smjesu od 100 jaja.

 

- Sad je opasnost od trovanja prošla, salmonela je izolirana. Nadamo se da je broj osoba koji je zatražio pomoć stvarni broj zaraženih, da ih nema više - istakao je Drljević.

 

Dodao je da je bilo još pacijenata iz Visokog koji su zatražili pregled sumnjajući da su otrovani, a jeli su u drugim ugostiteljskim objektima u gradu.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook