okončan susret delegacija turske i bih

Srdačan doček za Erdogana i ruka u ruci: 'Nikada nećemo ostaviti BiH samu'

Front20.05.18, 13:13h

Srdačan doček za Erdogana i ruka u ruci: 'Nikada nećemo ostaviti BiH samu'
- Nikada nećemo ostaviti BiH samu na putu ka EU. Zadovoljstvo je da BiH ispunjava obaveze i da je predala odgovore na Upitnik EK - dodao je Erdoğan

 

Predsjednik Republike Turske  Erdogan je danas doputovao u radnu posjetu Bosni i Hercegovini, a na aerodromu su ga dočekali predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, njegova supruga Sebija Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, te ambasador Turske u Sarajevu Haldun Koc, nakon čega su se uputili prema zgradi Predsjedništva BiH.

 

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan danas je nakon susreta delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Turske poručio je da će Turska nastaviti da pruža svaku vrstu pomoći BiH te da nikada nije imala nikakvu skrivenu namjeru prema ovoj državi. 



Izrazio je zadovoljstvo da je nakon tri godine ponovno u BiH te zahvalio na gostoprimstvu. 



- Imali smo konstruktivne razgovore. Razgovarali smo o političkim, kulturnim, turističkim i transportnim pitanjima, šta možemo uraditi i kako unaprijediti odnose - rekao je Erdoğan. 



Istakao je da postoji želja da saradnja u tim oblastima bude znatno unaprijeđena. 



- Od velike je važnosti da se potpiše sporazum o slobodnoj trgovini, a želja je i da na snagu stupe svi sporazumi o kojima se nastavljaju pregovori. Nastavit će naši predstavnici pregovore, a podstaknut ćemo naše privrednike da daju podršku BiH i okruženju - naveo je Erdoğan. 



Izrazio je nadu da će turske kompanije više raditi u BiH te da će projekt puta Beograd-Sarajevo biti primjer izgradnje i podrške infrastrukture. 



- Nikada nećemo ostaviti BiH samu na putu ka EU. Zadovoljstvo je da BiH ispunjava obaveze i da je predala odgovore na Upitnik EK - dodao je Erdoğan. 



- Nadam se da će izbori koji slijede, u BiH i Turskoj, biti prilika za jačanje naših odnosa i da će biti održani na transparentan način - naglasio je Erdoğan. 



Smatra da je pitanje izmjena Izbornog zakona unutrašnje pitanje BiH i da će biti riješeno u skladu sa razumom. 


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je poručio da Turska i BiH imaju odlične odnose. 



- Turska je uz nas u našim težnjama kada je u pitanju članstvo u NATO-u, u EU, kada je u pitanju ekonomija - istakao je Izetbegović te naveo da Turska i BiH imaju veliki broj sporazuma i da je ekonomska saradnja znatno porasla. 



Istakao je da je ta saradnja u stalnom porastu, te da bi robna razmjena mogla biti veća od milijardu eura. 



Najznačajniji projekt o kojem su razgovarali danas je, po riječima Izetbegovića, cesta na relaciji Sarajevo - Beograd. 



Potpisano je, naveo je, i pismo namjere, kojim se daje podrška nastavku bilateralne saradnje BiH, Srbije i Turske. 



- Slika koja odlazi iz BiH putem medija je lošija od realnog stanja. Mi pratimo region kada je u pitanju ekonomija. O tome sam informisao Erdoğana - rekao je Izetbegović.   


Tokom boravka u Sarajevu Erdoğanu će biti uručen počasni doktorat na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, a planiran je i skup u sarajevskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" Zetra gdje će biti upriličen šesti Kongres Unije evropskih turskih demokrata (UETD)- javlja Fena. 
 

 

(Foto: Anadolija/ DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook