Sebija Izetbegović sve izvjesniji kandidat

Lične ambicije pojedinaca sve više slabe SDA, nakon Zvizdića i Softić bi mogao odustati od kandidature

Front19.05.18, 20:41h

Lične ambicije pojedinaca sve više slabe SDA, nakon Zvizdića i Softić bi mogao odustati od kandidature
Dobri poznavaoci prilika u SDA ističu da je cilj postignut, Zvizdić je odustao, pa sada može i Sebija Izetbegović, jer je kako navode izvori cilj bio baš ovakav - navesti Zvizdića da sam odustane, jer je u drugoj struji SDA, kojoj izuzetno smeta sve aktivnije bavljenje politikom dr. Izetbegović, ali i koji žele prevlast i potpunu kontrolu u stranci

 

Povlačenje Denisa Zvizdića iz utrke za člana Presjedništva BiH još jedan je dokaz da je SDA duboko podijeljena po pitanju kandidature, ali i drugih bitnih stvari i jasno je da će se ovakva situacija odraziti i na cjelokupno članstvo.

 

Sebija Izetbegović, supruga Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA na listi se našla zbog odluke Kadrovske komisije, a Predsjedištvo SDA je zabetoniralo njenu poziciju na listi, iako je navodno ona nudila svoje povlačenje.

 

Zvizdić je od općinskih organizacija dobio najviše nominacija, ukupno 97 od 108. Drugoplasirani je bio Šefik Džaferović, a trećeplasirani Safet Softić.

 

No, Kadrovska komisija je odlučila da se umjesto tri, lista kandidata proširi na četiri imena, pa se na listi našlo i ime Sebije Izetbegović.

 

Dobri poznavaoci prilika u SDA ističu da je cilj postignut, Zvizdić je odustao, pa sada može i Sebija Izetbegović, jer je kako navode izvori cilj bio baš ovakav - navesti Zvizdića da sam odustane, jer je u drugoj struji SDA, kojoj izuzetno smeta sve aktivnije bavljenje politikom dr. Izetbegović, ali i koji žele prevlast i potpunu kontrolu u stranci.

 

Izvori iz SDA ističu i da bi brzo od kandidature mogao odustati i Safet Softić, pa bi ostala dva kandidata: Šefik Džaferović i Sebija Izetbegović.

 

Bez obzira što Zvizdić ističe da će snažno podržati kandidata koji pobijedi na konvenciji jasno je da članstvo koje je nominiralo Zvizdića neće biti mirno. Zna to i Zvizdić.

 

Neki spominju i Zvizdićev odlazak iz SDA, ali u ovom momentu čini se da premijer BiH nije spreman za takav čin. Izetbegović tvrdi pak da je razočaran odlukom Zvizdića, ali da mu je jasno da je on „čovjek jakog integriteta i teško da će promijeniti odluku”.

 

No, u kakvoj je situaciji SDA nekoliko mjeseci pred izbore svjedoči I izjava lidera SDA koji je na pitanje da li će ova sitacija oslabiti SDA istakao da je “rano nagađati hoće li to oslabiti SDA”.

 

- Vidjet ćemo - istakao je Izetbegović.

 

„Vidjet ćemo“ odgovor nije se svidio članstvu niti nekim ljudima iz samog vrha stranke, jer, kako kažu, vremena je sve manje, a podjele unutar partije sve veće. Te podjele su najviše nastale ostvarivanjem ličnih interesa i ambicija pojedinaca.

 

(Patria, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook