Priča o Sofiji i Ikameru

Bošnjakinja prešla u pravoslavlje i živi sa Albancem: Molila sam se i plakala u Ostrogu, dijete mi je prohodalo, a meni su rane iscijeljene

Hronika19.05.18, 17:52h

Bošnjakinja prešla u pravoslavlje i živi sa Albancem: Molila sam se i plakala u Ostrogu, dijete mi je prohodalo, a meni su rane iscijeljene
Sofija je za vrijeme oružanih sukoba 1999. godine sa svojim prvim mužem i dvoje djece otišla u Crnu Goru. Tamo je rodila i kćerku, a nakon što se rastala sa suprugom, socijalna služba u Podgorici joj je oduzela djecu zbog teškog materijalnog i zdravstvenog stanja i smjestila ih u Dom za nezbrinutu djecu u Bijeloj

 

Albanac Ikamer Šaljaj (58) iz Malog Đurđevika kod Kline i Bošnjakinja Sofija Murati (40) iz Peći već četiri godine žive kao nevjenčani supružnici u selu Drsnik. Sofija je prešla u pravoslavlje, ali u građanski brak ne mogu da stupe jer ona nema lične dokumente.

 

Sofija Murati rekla je kako nema "ni kosovska, ni srpska, ni crnogorska dokumenta, i kako ne postoji ni za jednu vlast". Pored toga, ona ne zna ni svoj matični broj, a nemaju ni mogućnost da zahtjev za dokumente podnese onlajn.

 

Sofija je za vrijeme oružanih sukoba 1999. godine sa svojim prvim mužem i dvoje djece otišla u Crnu Goru. Tamo je rodila i kćerku, a nakon što se rastala sa suprugom, socijalna služba u Podgorici joj je oduzela djecu zbog teškog materijalnog i zdravstvenog stanja i smjestila ih u Dom za nezbrinutu djecu u Bijeloj, prenosi Gracanicaonline.

 

Ona je na Kosovu nagazila na minu i tada je teško ranjena. Mina joj je raznijela dio pete na desnoj i povrede na lijevoj nozi. Operisana je u Njemačkoj 17 puta, gdje je prebačena helikopterom KFOR-a.

 

Uprkos operacijama, ona i dalje osjeća bolove, a na lijevoj nozi su joj se otvarale žive rane iz kojih je curila krv. Nakon toga je otišla u manastir Ostrog, gdje se molila Bogu da ozdravi.

 

- Pomogao mi je Sveti Vasilije Ostroški. Monasi su mi dali osveštano ulje, koje sam nakapala na rane i noga mi je bila kao nova - ispričala je ona i dodala kako je upoznala i patrijarha Pavla, koji se sa monasima molio za nju.

 

Ona je zatim rekla da je Vasilije Ostroški pomogao da joj dijete prohoda, dok je u izbjeglištvu živjela na ulici i nije imala novca.

 

- Dijete mi je imalo operaciju stopala, nije moglo da hoda, a ja sam onda otišla u Ostrog, molila se i plakala. Dijete mi je zatim prohodalo i progovorilo - ispričala je ona.

 

Djevojčici je zbog toga dala ime Vasilisa, a kako joj je svetac pomogao puno, riješila je da pređe u pravoslavlje.

 

- Tada sam riješila da se krstim i pređem u pravoslavlje, jer me je Sveti Vasilije Ostroški vratio u život - rekla je Sofija.

 

Djeca su joj danas rasuta po svijetu, a da nije Ikamera, kako je rekla, bila bi na ulici. Od kako živi sa ženom pravoslavne vjeroispovesti, Ikamerov brat ne razgovara sa njim.

 

Ikamer i Sofija žive među Srbima i Albancima u selu Drsnik, u kojem su kuće srušene, spaljene i zarasle u korov.

 

Sofija je rekla kako su za sve krivi političari, da ljudi nisu krivi i da nikada nisu gledali "ko je musliman, ko je Rom, ko pravoslavac a ko katolik"

 

Njih dvoje mjesečno primaju 60 eura socijalne pomoći, a hranu dobijaju iz manastira Visoki Dečani.

 

Sofija je na kraju rekla da joj je jedina želja da dobije dokumente, kako bi mogla da ode u Crnu Goru i ponovo pronađe svoju djecu.

 

Kancelarija za zajednicu i povratak uputila je Sofiju na Organizaciju CRPK koja sprovodi program građanskih prava na Kosovu i pruža pomoć licima koja imaju problema sa civilnom registracijom.

 

(Gracanicaonline, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook