USPJEH BH. KULTURE/ NO BUDGET BIENNALE „EUROAZIA“ IZAZIVA MEĐUNARODNI INTERES

Velika svjetska umjetnica Hito Steyerl, filozof Boris Buden i studenti iz Berlina u Charlami

DEPO Art19.05.18, 12:54h

Drugo međunarodno No Budget Bijenale Vizuelnih Umjetnosti „Euroazia“ izazivao je veliki interes predstavnika evropske i svjetske umjetničke javnosti. Tako su u petak u popularnoj sarajevskoj galeriji stigli studenti berlinskog University of Art, na čelu sa jednom od vodećih svjetskim suvremenih umjetnika Hito Steyerl i poznatim filozofom Borisom Budenom

 

Hito Steyerl se danas smatra jednom od najujecajnijih svetskih umjetnica, izlagala je na velikim izložbama i bijenalima poput Kaselskih Dokumenta, Venecije, Šangaja i Istanbula, prošle godine ju nekoliko uglednih art časopisa progasilo najutjecajnijom svjetskom umjetnicom današnjice. U svojim radovima najčešće se bavi se vezom videa i vizuelnih umjetnosti sa politikom i društvenim i ideološkim procesima. Trenutno vodi New Media Department na University of Art u Berlinu.


Boris Buden je filozof hrvatskog porijekla trenutno predaje na univerzitetu u Darmstadtu. Poznat je po svojim britkim i oštrim analizama slabosti suvremenog evropskog društva, kao i nacionalizama u Hrvatskoj i Balkanu.

Osnivač Charlame i kutos bijenala Jusuf Hadžifejzović je studentima održao kratko predavanje o radovima na ovogodišnjem bijenalu, ali i o zanimljivoj povijesti Charlame koja je konstantno u fokusu pažnje evropske umjetničke scene, a i istovremeno djeluje nezavisno i bez ozbiljnije podrške institucija kulture u Sarajevu i BiH.


Osim u Chralami, studenti sa svojim profesorima su se upoznali sa radom grupe Crvena, Kinoteke BiH i FPN Sarajevo, nakon čega su krenuli u posjetu spomen parku Tjentište i u Mostar.


U drugom djelu programa isto dana predstavljeni su anatologijski dokumentarni filmovi Filmskog centra Sarajevo po izboru filmskog reditelja i direktora centra Jasmina Durakovića.
Publika je imala priliku pogledati nekoliko filmova čuvene  sarajevske dokumentarnog filma („Čovjek bez lica“ (1961) Bate Čengića, „Kesonci“ (1965) Bakira Tanovića, „Jedan dan Rajka Maksima“ (1976) Zlatka Lavanića i „Margina 88“ (1988) Šahina Šišića, te film čuvenog srpskog reditelja Dušana Makaveja „Lepotica '62“ snimljenog 1962. godine u produkciji sarajevskog „Bosna filma“.


Drugo No Budget Biennale „Euroasia“ otvoreno je početkom maja i trajat će naredna dva mjeseca u prostoru galerije Charlama, centar Skenderija.

 

(DEPO Portal/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook