Ramazanski bonton

CNN objavio vodič: Evo kako se ponašati za vrijeme posta da ne uvrijedite muslimane

Lifestyle17.05.18, 09:33h

CNN objavio vodič: Evo kako se ponašati za vrijeme posta da ne uvrijedite muslimane
Saeed Ahmed je za CNN napisao kratki vodič bontona za nemuslimane tokom ramazana

 

Od 7.6 milijardi ljudi na svijetu, čak 24 % - 1.8 milijardi - su muslimani. A muslimani, kako je opće poznato, punih mjesec dana u godini poste od izlaska do zalaska sunca. To rade za vrijeme ramazana, najsvetijeg mjeseca u muslimanskom kalendaru.
 

Ali što ako niste musliman, a želite biti pristojni prema svojim prijateljima, kolegama ili susjedima koji su muslimani? Saeed Ahmed je za CNN napisao kratki vodič bontona za nemuslimane tokom ramazana.
 

1. Možete jesti ispred njih
 
Narednih 30 dana muslimani širom svijeta suzdržavat će se od jela i pića od izlaska za vrijeme dana. To ne znači da vi ne smijete jesti pred njima.
 

2. Ali nemojte ih zvati na ručak
 

Ali bilo bi dobro da pokušate ne zakazivati radni ručak. Ako je to neophodno, onda ga zakažite, ali nemojte da vam bude neugodno ako vaš prijatelj musliman samo bude sjedio do vas.
 

2. Niste obavezni postiti s vjernicima
 
Ako imate želju, možete pokušati postiti da vidite kakav je osjećaj, ali ako ne možete ili ne želite, to neće povrijediti osjećanja vašeg prijatelja muslimana.
 

3. Ali možete se pridružiti na iftaru 

Iftar je trenutak kada muslimani mogu jesti, a nastupa zalaskom sunca, ezanom za akšam namaz. Tada muslimani najčešće prave veliku zajedničku večeru na koju su dobrodošli i oni koji ne poste.
 

4. Ne morate znati kada počinje ramazan
 
Ramazan nije kao Božić i ne pada svake godine na isti datum, jer je određuje po islamskom kalendaru. Stoga budite fleksibilni ako vas radnik na poslu koji posti pita da promijeni radno vrijeme, kaže Saed.
 

5. Vjernici i dalje mogu izlaziti na pauzu s vama
 

Vaš kolega musliman može izaći na pauzu s vama iako ne smije ništa jesti ni piti. Ipak, vjernici će ipak biti na određenoj distanci od vas dok razgovarate, ne zato što su uvrijeđeni, već zbog halitoze, što je medicinski termin za neugodni zadah iz usta. 

 
6. Možete čestitati vašem prijatelju dolazak ramazana 
 

Iako sami ne slavite, možete čestitati vašem prijatelju dolazak ramazana riječima “Ramazan Mubarek”, jer će mu taj izraz poštovanja sigurno značiti.

 
7. Ali nemojte reći: “I ja bih trebao postiti da smršavim”
 
To nije poenta ramazana. Osim toga, ramazanski post povezan je s pretilošću (zbog prejedanja nakon cijelog dana gladovanja), piše Ahmed.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!