FILMSKO BLAGO U CHARLAMI

Pet zaboravljenih remek-djela bosanske kinematografije konačno pred publikom

Kultura16.05.18, 23:37h

Pet zaboravljenih remek-djela bosanske kinematografije konačno pred publikom
Na Bijenalu Vizuelnih Umjetnosti u popularnoj sarajevskoj galeriji prikazuje se pet klasika kinematografije u BiH. Program je i dio javne akcije „Sačuvaj filmsko blago BiH“, koju vodi Filmski centar Sarajevo, kao baštinik historije i arhive bosansko- hercegovačke kinematografije, u cilju zaštite dragocjenog filmskog materijala i njegove digitalizacije



Istinski filmofili imat će priliku u petak uveče u Galerije suvremene umjetnosti Charlama gledati pet klasika dokumentarnog filma nastalih tokom druge polovine prošlog vijeka.  Radi se o dokumentarim filmovima „Čovjek bez lica“ (1961) Bate Čengića, „Lepotica '62“ (1962) Dušana Makavejeva, „Kesonci“ (1965) Bakira Tanovića, „Jedan dan Rajka Maksima“ (1976) Zlatka Lavanića i „Margina '88“ (1988) Šahina Šišića. 


„Čovjek bez lica“ Bate Čengića je sugestivan dokumentarac izuzetnog vizuelnog stila sniman u komunističkim zatvorima, dok je naredni film „Lepotica '62“ jedan od prvih dokumentarnih filmova srpskog reditelja Dušana Makavejeva sniman u bosanskoj produkciji i koji se ironično-zabavno, što je odlika njegovog  ukupnog autorskog stila, bavi izborom Miss Jugoslavije 1962. godine.


„Kesonci“ su čvrsti dokumnetarac o ljudima koji prave brane na Neretvi u režiji Bakira Tanovića, dok je scenarij pisao čuveni novinar Tihomir Lešić. 


„Jedan dan Rajka Maksima“ je dokumentarni film Zlatka Lavanića nastao 1976. godine i dobitnik Grad Prixa na prestižnom filmskom festivalu u Krakovu. Film je portret jednog bosanskog čuvara gusaka urađen u sjetnoj, nostalgičnoj i poetičnoj atmosferi. 


Posljednji film „Margina '88“ Šahina Šišića je dobitnik  najveće međunarodne filmske u kategoriji dokumentaraca – Grand Prixa na festivalu u Cannesu.


Filmovi, po izboru filmskog reditelja i direktora Filmskog centra Sarajevo Jasmina Durakovića, prikazuju se u okviru 2. No Budget Bijenalea Vizuelnih Umjetnosti „EUROAZIA“, koji je kustoski vodi suvremeni konceptualni umjetnik Jusuf Hadžifejzović.


Istovremeno program je dio javne akcije „Sačuvaj filmsko blago BiH“, koju vodi  Filmski centar Sarajevo, kao baštinik historije i arhive bosansko- hercegovačke kinematografije, u cilju zaštite dragocjenog filmskog materijala i njegove digitalizacije. 

 

Akcija se pokreće u Evropskoj godini kulturnog nasljeđa i s ciljem da se javnosti u BiH i šire ukaže značaj digitalizacije u očuvanju filmskog blaga BiH.

 

(DEPO Portal/ak)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook