Nakon dvije godine suđenja

Sud BiH donio presudu: Fahrudin Radončić oslobođen po svim tačkama optužnice

Front16.05.18, 13:18h

Sud BiH donio presudu: Fahrudin Radončić oslobođen po svim tačkama optužnice
Predsjedavajuća Vijeća Hasija Mašović je rekla da je Tužilaštvo BiH propustilo da precizno i jasno navede koja su djela optuženima konkretno stavljena na teret, a Sud iz provedenih dokaza nije našao da se radi o udruživanju radi činjenja djela ometanja rada pravosuđa, davanja i primanja nagrade za trgovinu uticajem

 

Državni sud oslobodio je Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsenu Šahman i Zijada Hadžijahića krivice za ometanje rada pravosuđa.

 

Radončić je oslobođen krivnje da je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Azru Sarić da promijeni iskaz u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, preko optuženih Šahman i Dautbašića.

 

Presudom je Hadžijahić, uposlenik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, oslobođen krivice da je pokušao saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga te da je pokušao uticati da se zatvori.

 

Predsjedavajuća Vijeća Hasija Mašović je rekla da je Tužilaštvo BiH propustilo da precizno i jasno navede koja su djela optuženima konkretno stavljena na teret, a Sud iz provedenih dokaza nije našao da se radi o udruživanju radi činjenja djela ometanja rada pravosuđa, davanja i primanja nagrade za trgovinu uticajem.

 

- Sud nije našao ni obilježje srodnih krivičnih djela - istakla je Mašović i dodala da Tužilaštvo BiH svoje uporište zasniva na pretpostavkama, javlja BIRN BiH.

 

Suđenje Radončiću i ostalima počelo je u martu 2016. godine.

 

U završnim riječima Državno tužilaštvo je zatražilo da se Radončić, Dautbašić, Šahman i Hadžijahić proglase krivim i da im se izreknu kazne u skladu sa zakonom, dok su odbrane tražile izricanje oslobađajuće presude.

 

Azra Sarić je s imovinsko-pravnih zahtjevom upućena na parnicu, a optuženi su oslobođeni naknade troškova psotupka.

 

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

 

 

(Fena, Foto: Avaz/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook