foto/ uskoro u historijskom muzeju bih

Brian Eno dolazi u Sarajevo: Ne propustite multimedijalnu instalaciju britanskog umjetnika '77 Million Paintings'

Kultura15.05.18, 16:41h

Brian Eno dolazi u Sarajevo: Ne propustite multimedijalnu instalaciju britanskog umjetnika '77 Million Paintings'
Ovaj svestrani i uticajni muzičar i producent, prvi put se u Bosni i Hercegovini predstavlja svojom «vizuelnom muzikom», baziranoj na njegovim stalnim istraživanjima svjetla kao umjetničkog medija i estetskih mogućnosti novih tehnologija

 

77 Million Paintings naziv je multimedijalne instalacije britanskog umjetnika Briana Enoa koju će posjetioci tokom ljeta moći posjetiti u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu.


Ovaj svestrani i uticajni muzičar i producent, prvi put se u Bosni i Hercegovini predstavlja svojom «vizuelnom muzikom», baziranoj na  njegovim stalnim istraživanjima svjetla kao umjetničkog medija i  estetskih mogućnosti novih tehnologija.

 

Brian Eno je prvi put izlagao na Venecijanskom bijenalu prije više od  30 godina, autor je cjelokupnog video i audio sadržaja instalacije  čiji naziv 77 Million Paintings predstavlja mogući broj različitih kombinacija audio i video sadržaja koje generira kompjuterski program a koji se niti u jednom trenutku ne ponavlja, stvarajući tako za svakog posjetioca potpuno jedinstven umjetnički doživljaj i osobeno iskustvo.

 

brian-eno-2

 

77 Million Paintings prvi put je predstavljen 2006. godine u Tokiju, potom u Londonu i Veneciji, a narednih godina i u brojnim evropskim zemljama, Kanadi, Sjedinjenim Državama, Meksiku, Australiji. Svaka od instalacija rađena je namjenski za prostor u kojem se izlaže, pa tako i instalacija koja će biti postavljena u glavnoj izložbenoj dvorani sarajevskog muzeja.

 

Izložbu organizira British Council koji nastavlja seriju predstavljanja savremenih britanskih vizuelnih umjetnika u Bosni i Hercegovini, poput Graysona Perryja ili Damiena Hirsta. Instalacijom77 Million Paintings Briana Enoa, British Council nastavlja istraživati specifičan spoj umjetnosti i tehnologije.

 

Prva sarajevska izložba Briana Enoa organizira se u partnerstvu sa Historijskim muzejom u Bosni i Hercegovini, agencijom Gramofon i brendom Tesla TV. Otvaranje kojem će prisustvovati i Brian Eno, planirano je za polovinu juna, a izložba će biti otvorena do kraja augusta.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook