'pauza je u meni probudila dječaka'

Nele Karajlić najavljuje veliki povratak na scenu: Predstavit ću čitavog sebe, i onog iz 'Pušenja'...

Showbizz15.05.18, 16:14h

Nele Karajlić najavljuje veliki povratak na scenu: Predstavit ću čitavog sebe, i onog iz 'Pušenja'...
Višegodišnje odsustvo sa muzičke scene prekinuo je nedavnom turnejom po Kanadi i SAD, a na pitanje kako je ponovo pjevati hitove pred publikom, kaže da je osjećaj kao da pjeva potpuno nove stvari

 


Prvim nastupom u Beogradu poslije 20 godina, bivši Sarajlija Nenad Janković poznatiji kao dr Nele Karajlić će 16.  augusta u BEogradu predstaviti svoj kompletan stvaralački opus - prenosi Express

 

-Na ovom koncertu predstaviću “čitavog Neleta” i onog iz “Pušenja” i onog iz benda “No smoking orchestra”, kao i nešto novo što će biti iznenađenje za publiku. Biće to, uslovno rečeno, putovanje kroz vrijeme – Dr Nele Karajlić vam predstavlja sebe na spektakularnom povrataku pred 120 000 ljudi”, najavljuje muzičar.

 

-Ja ću ponuditi dobru muziku, Beer Fest, pivo, a publika neka vidi kako da se zbliži – poručuje u šaljivom tonu i dodaje:

 

-“Zabranjeno pušenje” je uvijek imalo tu snagu da te i nasmije, ali i da zaplačeš, to je uvijek bilo naše najjače oružje.

 

Višegodišnje odsustvo sa muzičke scene prekinuo je nedavnom turnejom po Kanadi i SAD, a na pitanje kako je ponovo pjevati hitove pred publikom, kaže da je osjećaj kao da pjeva potpuno nove stvari.

 

-Tih dvadeset godina pauze je u meni probudilo dječaka, jer je meni bilo neopisivo veselje da ponovo pjevam te pjesme u Torontu i Čikagu. Zanimljivo je kako te pjesme i dan danas “rade”, svaka stvar je legla na svoje mjesto, i ono što je meni bilo najdirljivije je da su se na tim koncertima pojavili gledaoci koji se nisu ni rodili kada sam ja prestao da pjevam. Zanimljivo je kako vidiš te klince, na koji način oni primaju nešto što je napisano u drugom univerzumu, drugom vremenu, što znači da su pjesme same po sebi katalizator energije koji im dozvoljavaju da ostanu same bez vremena i prostora, jer niko “Pušenje” ne sluša kao dio nekog vremena, kada je odsviraš izgleda kao da je napisana preključe.

 

Ono što publika može da očekuje na predstojećem koncertu na Belgrade Beer Festu, kako kaže Nele je energija nekog ko se daje svake sekunde “to mi je umalo došlo glave, a on što je sigurno je da sam sada još gori”.

 

-Oprobao sam različite umjetničke forme, ali ne postoji veće uzbuđenje za nekog umjetnika od izlaska na binu, nijedna vrsta umjetničkog izraza ne nosi sa sobom katarzu koju ima pjevač ili muzičar kada izađe na scenu. Svakodnevno mi ljudi prilaze i govore jednu te istu rečenicu: “Da li vi znate da sam uz vašu muziku odrastao?”. To je neki dug njima – kaže Nele.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook