'Jutarnji list' u Sarajevu uoči dolaska turskog predsjednika

Šta Sarajlije misle o Erdoganovom skupu u Zetri: Od 'on je naš prijatelj' do 'fuj, sramota, ne želimo islamsku državu'

Front15.05.18, 13:23h

Šta Sarajlije misle o Erdoganovom skupu u Zetri: Od 'on je naš prijatelj' do 'fuj, sramota, ne želimo islamsku državu'
Većina Sarajlija je ravnodušna u vezi Erdoğanova posjeta i tom događaju ne pridaju važnost, no mnogi - a to vrijedi i za novinare s kojima smo razgovarali - ne kriju da ih je strah javno govoriti jer je u maloj i korumpiranoj sredini bolje svoje mišljenje zadržati za sebe

 

Izvor: Jutarnji list; Piše: Boris Orešić

 

Sarajevski umirovljenik Munir Rašljović dobro pamti godine iza Olimpijade kada je bio šef gradske turističke zajednice, a Sarajevo prepuno turista pa mu je drago kada danas vidi ulice pune stranaca koji uživaju u ljepotama grada i, kako kaže, ukusnoj, a jeftinoj hrani.

 

No ne veseli ga razlog zbog kojeg će sarajevske hotele napuniti tisuće Turaka i drugih pristalica turskog predsjednika koji će stići iz cijele Europe pa da bi čuli i vidjeli političara kojem su uzor otomanski sultani - Recepa Tayyipa Erdoğana koji će u nedjelju u Zetri, olimpijskoj dvorani u koju stane i 20.000 ljudi, održati predizborni skup. Odnosno, bit će to njegov službeni posjet Sarajevu, no svima je jasno da su povod dolaska skori izbori koji se u Turskoj održavaju 26. lipnja i na kojima predsjednik želi dodatno učvrstiti svoj položaj. Slične skupove već su mu na svom teritoriju zabranile Njemačka, Austrija i Nizozemska gdje mu žive brojni sunarodnjaci pa je izbor pao na glavni grad konstantnim političkim krizama iscrpljene Bosne i Hercegovine.

 

“To je prvi put da strani političar ovdje održava takav skup i ne vjerujem da je to dobro za BiH, pogotovo kada znamo kako se Erdoğan odnosi prema demokraciji. Dobro je što se skup održava u dvorani, a ne na otvorenom, jer ima dovoljno budala koje su spremne za sitne pare izazvati nevolje”, kaže Rašljović.

 

Bez komentara

 

“Fuj! Sramota! To je sve što imam za reći o Erdoğanu”, kaže nam Dženita Murga.

 

“Sve najgore mislim o njemu. Ne želimo islamsku državu nego normalnu zemlju svih naroda”, napominje Muzafer Resić.

 

“Meni to niđe veze. Ne daju mu u Europu pa dolazi ovamo”, komentira stomatologinja Zineta.

 

“Politika upravlja našim životima, a mi smo nemoćni. Meni Erdoğanov dolazak ništa ne znači, ali sigurno je nekome u interesu. Nakon što smo preživjeli rat, sve ostalo je prava sitnica”, govori profesorica Jasna Perić, koja živi od 200 eura mirovine.

 

“To je kao da nam dođe Angela Merkel ili Vladimir Putin. Ništa loše nam takav posjet ne može donijeti, a možda može dobro”, ističe student prava Mirza.

 

“Ako dolazi zbog ekonomskog boljitka BiH, onda ga podržavam. Volio bih da se i kod nas pojavi političar koji bi za svoj narod napravio onoliko koliko je Erdoğan napravio za Turke”, ističe mladi pijanist Mahir Hasić.

 

“Erdoğan je naš prijatelj, čovjek od naroda kojeg voli njegov narod, ali i naš”, kaže umirovljena medicinska sestra Šefika Hadžibajrić.

 

“U BiH više ništa nije čudno. Ovamo može svatko doći. I zato ne znam što bih više mislila”, poručuje Samiha Pašalić, a jedan profesor kojeg smo pitali za mišljenje bi, kaže, svašta rekao, no bolje mu je da šuti jer želi ostati živ.


Većina Sarajlija je ravnodušna u vezi Erdoğanova posjeta i tom događaju ne pridaju važnost, no mnogi - a to vrijedi i za novinare s kojima smo razgovarali - ne kriju da ih je strah javno govoriti jer je u maloj i korumpiranoj sredini bolje svoje mišljenje zadržati za sebe. Hotelijeri i ugostitelji, koji će nesumnjivo profitirati, ne žele da ih se imenuje, no priznaju da se za idući vikend već traži soba više. U upravi dvorane Zetra također su - bez komentara. Uz objašnjenje da nisu ovlašteni razgovarati s novinarima. Iako je potvrđeno da su potpisali ugovor s organizatorima skupa, Udruženjem europsko-turskih demokrata (EUDT).

 

Još je nepoznato u koliko će se sati skup održati, a od istaknutijih političara dolazak je potvrdio samo predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SDA stranke Bakir Izetbegović. U Zetri nisu započele nikakve pripreme kao što nigdje u gradu još nema plakata ili kakvih drugih obilježja predstojećeg skupa. I predstavnica EUDT-a Amina Šećerović nam je poručila kako nema komentara za medije. Na razgovor za Jutarnji nije bio spreman ni veleposlanik Turske u BiH Haldun Koc.

 

Po komentar smo otišli i u Islamsku zajednicu u BiH gdje su nam tek neslužbeno rekli “kako s Erdoğanovim posjetom stvarno nemaju ništa”. Sličan odgovor i u Vrhbosanskoj nadbiskupiji čiji nam je predstavnik za medije rekao kako “se taj događaj ne tiče Katoličke crkve pa biskupi o tome nisu ni razgovarali”. Za komentar nisu bili raspoloženi ni hrvatski i srpski političari u BiH koje smo kontaktirali, a na šutnju su se očito zavjetovali i u SDA-a. U Stranci za bolju budućnost Fahrudina Radončića - koji drži najtiražniji dnevni list Dnevni avaz te je na glasu kao glavni oponent Izetbegoviću u bošnjačkim redovima - poručuju nam da nemaju ništa dodati priopćenju koje su izdali prošli tjedan nazvavši posjet turskog predsjednika nepotrebnom i za BiH štetnom demonstracijom moći i utjecaja političkih ličnosti drugih država. Ne žele, dodaju, da BiH bude poligon za inat politiku Turske prema zapadnim silama.

 

Ostatak teksta čitajte na portalu Jutarnji.hr

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook