Frontmen 'Majki' promoviše album 'Nuspojave'

Goran Bare: Nemam ništa protiv narodnjaka, volim bosanski sevdah! Ali ja ne želim da uđem u školsku lektiru...

Showbizz13.05.18, 16:54h

Goran Bare: Nemam ništa protiv narodnjaka, volim bosanski sevdah! Ali ja ne želim da uđem u školsku lektiru...
Jedna od ključnih rokenrol figura u regionu priča o novom albumu, narodnjacima, koncertima

 

Izvor: Nedeljnik.rs; Razgovarao: Luka Arežina

 

 

U periodu u kojem hrvatski mediji bruje o „cajkama" koje trešte sa radija, a srpski se šokiraju Cecinim stihovima u radnoj svesci, Goran Bare kotrlja svoju priču i promoviše novi album „Nuspojave". Našao se prošle nedjelje u Jugotonovoj prodavnici u Nušićevoj u Beogradu i potpisivao CD-ove sa istim najljepšim željama, odgovarao na ista pitanja i klimao glavom na iste pohvale po ko zna koji put.

 

Gledam ga naslonjenog na visoku stolicu i imam utisak da jedva čeka da izađe na cigaretu.

 

Jeste li se umorili od svega ovoga?

 

Nije da sam umoran, nego sam malo iscrpljen. Mada ti se to svede na isto. Sad sam još smanjio tempo, prije sam svirao 130 koncerata godišnje, sad gađam na 10. Idem na kvalitet a ne kvantitet, ne mogu da sviram više po vatrogasnim domovima.

 

Zašto je prošlo ovoliko vremena od "Teških boja" do novog albuma?

 

"Teške boje" su bile neočekivani bum. Ja sam čovjek koji nema auto, koji se vozi prevozom. Počeli su ljudi stalno da me gnjave, pa sam se izolovao i povukao u sebe. Dosadilo mi je sve. Imao sam probleme sa sobom i sopstvenim stanjem, mislio sam da čak više i ne sviram. Nadao sam se da će prašina da se slegne, ali evo opet...

 

Šta vas je onda natjeralo da ponovo uzmete da stvarate?

 

Prvo sam snimio jedan album koji je bio kopija "Teških boja" i to mi se uopšte nije svidjelo. Onda sam čuo muziku Marija Rašića, producenta i basiste na novom albumu, i to me je inspirisalo da ponovo uzmem da radim. U njegovoj muzici sam čuo fazon koji sam ja htio da istjeram još od osamdesetih godina. Album je snimljen uživo, za dva dana. Oni su počeli da sviraju, a ja nisam imao snage da ih prekinem.

 

Sada se u Hrvatskoj dosta govori o „cajkama" koje će dobiti svoj radio.

 

Nemam ja ništa protiv narodnjaka, ako su dobri. Ja, na primjer, volim bosanski sevdah, Safeta Isovića, Silvanu Armenulić. Loši su mi Halid Muslimović, Južni vetar...

 

A u Srbiji se diže prašina oko Cecinog stiha u radnoj svesci za maternji jezik. Ima li neki vaš stih koji bi mogao da uđe u udžbenike?

 

Čuo sam da su tako nešto već htjeli, ali ja sam bio protiv toga, rekao sam da ne rade to.

 

I pjesma „Teške boje" i „Ljubav krvari", sa novog albuma, imaju kotrljajući ritam sa sinkopama koje kao da udarcem drmaju slušaoca iz transa. Kada biste bili bokser, uz koju pjesmu biste se peli u ring?

 

Stvarno ne znam, sve moje pjesme su tako tužne. Mislim da bi me oslabile, a ne ojačale.

 

(Nedeljnik.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook