FOTO/ Veličanstvena noć u sarajevskoj Vijećnici

Svi na valcer: Pogledajte kako je bilo na Austrijskom balu - diplomate i ministri zaružili do jutarnjih sati!

Lifestyle13.05.18, 10:04h

Svi na valcer: Pogledajte kako je bilo na Austrijskom balu - diplomate i ministri zaružili do jutarnjih sati!
Gradonačelnik Skaka dodao je kako se nada da će Austrijski bal postati tradicionalna manifestacija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine

 

Sarajevo je ove noći po drugi put domaćin Austrijskog bala koji se održava u Vijećnici.

 

Prošle godine, kada je održan prvi put, također u maju, Sarajevo se upisalo među 40 gradova svijeta u kojima se priređuje ta jedinstvena plesna manifestacija.

 

I ovoga puta zvanicama se obratio ambasador Austrije u Bosni i Hercegovini Martin Pammer riječima da su glavni povod za ovaj događaj prijateljske veze Sarajeva i Beča, kao i država Austrije i BiH koje, dodao je, obje imaju budućnost u Evropi.

 

Pammer je pozdravio goste - diplomate, evropske predstavnike, ministre, čelnike Kantona i Grada Sarajeva, kao i brojne druge goste iz Bosne i Hercegovine, Austrije i drugih zemalja.

 

Zvanicama se obratio i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazavši da je večerašnja jedinstvena manifestacija u Vijećnici dokaz prijateljstva te nastavak dobre suradnje Beča i Sarajeva.

 

Po njegovim riječima, ambasador Pammer najzaslužnija je osoba za ustanovljavanje ove manifestacije u Sarajevu jer je njegovom željom, voljom i ogromnom energijom učinio da se "poslože sve kockice" i da Sarajevo, u izvrsnom ambijentu gradske Vijećice, drugi put bude domaćin Austrijskog bala.

 

Gradonačelnik Skaka dodao je kako se nada da će Austrijski bal postati tradicionalna manifestacija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

 

Iz Austrije je za ovu priliku doputovao orkestar Bečkog opernog bala koji je i ove godine zvucima valcera "Na lijepom plavom Dunavu" otvorio dio manifestacije "Svi na valcer".

 

Drugi austrijski bal u Sarajevu počeo je intoniranjem himni Bosne i Hercegovine i Austrije, te izvedbom “Ode radosti”.

 

Uvodni dio činio je špalir učesnika, plesnih parova i grupa, članova folklornih sekcija.

 

Prilikom ulaska gostiju u Vijećnicu, vojni orkestar iz Koruške izveo je mini koncert ispred objekta.

 

Prema protokolu, bal traje do ranih jutarnjih sati.

 

(FENA)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook