VIDEO/ Dok je Bebi Dol pjevala, u Hrvatskoj je počinjao rat

Tenkovi razbijali proteste protiv Miloševića, u Sarajevu birali pjesmu za Eurosong: Ovako je izgledao raspad Jugoslavije na Evroviziji

Nedjeljni magazin12.05.18, 12:32h

Tenkovi razbijali proteste protiv Miloševića, u Sarajevu birali pjesmu za Eurosong: Ovako je izgledao raspad Jugoslavije na Evroviziji
Vjerovatno mnogi pamte da je posljednja predstavnica svih naroda Juge bila Bebi Dol i njena pjesma Brazil

 

Jugoslavija je na Eurosongu sudjelovala 27 puta. Debitirala je 1961. i natjecala se svake godine do 1992., osim 1977., 1978., 1979., 1980. i 1985. godine, a 1989. godine Jugoslavija je prvi i jedini put pobijedila na Eurosongu. Grupa Riva i Rock Me doveli su Eurosong u Zagreb.

 

Nakon Tajči 1990. godine raspala se zemlja, a raspad sistema se jasno vidio i na izborima za pjesmu Eurovizije koji su uslijedili.

 

Vjerovatno mnogi pamte da je posljednja predstavnica svih naroda Juge bila Bebi Dol i njena pjesma Brazil. 1991. godine nacionalni izbor za pjesmu Eurovizije održan je u Sarajevu, 9. marta, na dan početka demonstracija protiv Slobodana Miloševića u Beogradu. Dok su tenkovi razbijali proteste u Beogradu, u Sarajevu je ekipa birala pjesmu za Eurosong. Pobijedila je Bebi Dol iz četvrtog pokušaja, a hrvatski i slovenski predstavnici pobunili su se zbog nadglasavanja triju srbijanskih žirija (TV Priština, TV Novi Sad i TV Beograd).

 

Ipak, Bebi Dol otišla je na Eurosong, a u Hrvatskoj je počeo rat.

 

 

Bebi Dol se nije proslavila na Eurosongu, a jedini bod koji je dobila stigao je s Malte te je završila na pretposljednjem mjestu. Fanovi Eurosonga, razni blogeri i novinari u nekoliko su navrata pjesmu "Brazil" uvrstili među najgore pjesme u povijesti natjecanja.

 

Sljedeće godine na nacionalnom izboru Jugoslavije nisu sudjelovale Hrvatska, Slovenija i Makedonija. Na Eurosong kao predstavnik Jugoslavije otišla je Extra Nena. 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook