VIDEO/ Pjesmu napisao legendarni Mika Antić

Prije 57 godina Jugoslavija je prvi put nastupila na Evroviziji i svi su im se smijali, a onda...

Nedjeljni magazin08.05.18, 15:30h

Prije 57 godina Jugoslavija je prvi put nastupila na Evroviziji i svi su im se smijali, a onda...
Na takmičenje za Pjesmu Evrovizije u Francusku sam otišla u pratnji Mike Antića, njegove žene Bube, voditeljice Saše Novak i Jože Privšeka. Prije nastupa u Kanu Mika nam je pričao da smo mi iz socijalističke zemlje i da ne treba da pokazujemo fascinaciju blještavilom i luksuzom šoubiznisa u kapitalizmu

 

Prva pjevačica koja je predstavljala ove prostore na prestižnom takmičenju Evrovizija 1961. godine bila je Ljiljana Petrović. Njenu pjesmu ”Neke davne zvijezde” napisao je čuveni pjesnik Mika Antić.

 

Kada je Ljiljana sa delegacijom stigla u Kan gdje se održavalo takmičenje svi su ih dočekali zvanično i hladno. Svi su se tada pitali zašto su Jugosloveni na ovo prestižno takmičenje poslali “djecu”.

 

Sa jugoslovenskim timom je bio i Mika Antić koji je imao vjeru u ovu pjesmu. Kada je dobio broj od garderobe, pohvalio se.

 

- Pogledajte, broj sa tri trojke. To nešto znači. Vjerujem da ćemo uspjeti. Sjetite se da je uspjeh i to što smo se dovde probili - rekao je on tada.

 

Jugoslavija se te godine našla na osmom mjestu sa devet poena.

 

- Na takmičenje za Pjesmu Evrovizije u Francusku sam otišla u pratnji Mike Antića, njegove žene Bube, voditeljice Saše Novak i Jože Privšeka. Prije nastupa u Kanu Mika nam je pričao da smo mi iz socijalističke zemlje i da ne treba da pokazujemo fascinaciju blještavilom i luksuzom šoubiznisa u kapitalizmu. Nastupila sam u maloj crnoj haljini koju je sašila moja mama Katica. Drhtala sam od treme sve do momenta kada me je dirigent Jože Privšek pogledao i rekao: „Ako si mogla da pjevaš divno u Ljubljani, možeš i u Kanu. Sve je to Evropa“. Na zabavi poslije takmičenja su svi pjevali našu pesmu „Neke davne zvijezde”, ispričala je Ljiljana Petrović svojevremeno.

 

Podsjetimo, ovogodišnja Evrovizija održaće se ove sedmice. Prvo polufinale zakazano je za 8. maj, drugo za 10, dok će veliko finale biti u subotu, 12. maja.

 

 

(Express, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!