VIDEO/ Najskuplja predsjednička rezidencija

Tajna Objekta 99: Titova vila s tunelom za koji su znali samo odabrani

Nedjeljni magazin08.05.18, 14:19h

Tajna Objekta 99: Titova vila s tunelom za koji su znali samo odabrani
Dok je bila u punoj snazi, tu su dolazili političari, prijatelji i elitni gosti kako bi se družili ili sastančili s Titom

 

Danas devastirana vila 'Izvor' ili Objekt 99, kako je zovu mještani i radnici Nacionalnog parka 'Plitvice', smještena je daleko od pogleda, u skrivenom dijelu parka tek je ruševna uspomena na nekadašnji sjaj.

 

U vrijeme gradnje, vila 'Izvor' bila je najskuplja predsjednička rezidencija. Nakon Drugog svjetskog rata gradili su je politički zatvorenici.

 

Kodno ime rezidencija navodno duguje 99 robijaša koja su izgradila temelje. Dok je bila u punoj snazi, tu su dolazili političari, prijatelji i elitni gosti kako bi se družili ili sastančili s Titom.

 

Ponekad su odlazili i u lov. U dvoranama za sastanke vodili su se tajni razgovori, a nakon toga se opuštalo uz viski i cigarete.

 

Vila je imala i kuglanu, dvoranu za biljar, pa čak i kino. Ako bi popili čašicu više ili došli da odmore na nekoliko dana, gosti bi odsjedali u elitnim apartmanima.

 

Malo ko je znao za podzemni tunel, dugačak 80 metara, koji je služio kao tajni izlaz. Raskoš i sjaj prošlih vremena danas je potpuno iščeznuo.

 

Napušteni prostor od 6.000 kvadratnih metara samo podsjeća na nekadašnju zgradu na Plitvicama.

 

 

(Informer, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook