Smatraju da je Saudin Sivro pokrenuo svoj sindikat

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i Vijeće roditelja KS protiv štrajka prosvjetnih radnika

Hronika07.05.18, 18:52h

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i Vijeće roditelja KS protiv štrajka prosvjetnih radnika
Upravni odbor Vijeća roditelja osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo saopćio je povodom najavljenog štrajka prosvjetnih radnika u KS da interesi učenika trebaju i moraju biti prioritet, te da protesti nisu pravi način za ostvarivanje prava prosvjetnih radnika

 

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo (SSOOiO KS) neće podržati niti će učestvovati u protestima i štrajku upozorenja, koji je pokrenuo, kako ističu,  "nepostojeći i nigdje registrirani Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo, na čijem se čelu nalazi Saudin Sivro" - saopćeno je iz SSOOiO KS. 

 

Ističu da planirane proteste i štrajk upozorenja zakazan za 8. maj od 12.00 - 14.00 sati neće podržati iz više razloga. 

 

- Odluka o protestima i štrajku upozorenja nema nikakve veze sa ekonomsko - socijalnim i radno - pravnim statusom uposlenika, a što je primarni cilj u djelovanju sindikata - navodi se, između ostalog,  u saopćenju koje potpisuje  predsjednik SSOOiO KS  Ibrahim Dedić.                                                                                                                  

 

Upravni odbor Vijeća roditelja osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo saopćio je povodom najavljenog štrajka prosvjetnih radnika u KS da interesi učenika trebaju i moraju biti prioritet, te da protesti nisu pravi način za ostvarivanje prava prosvjetnih radnika. 

 

- Smatramo da su štrajkovi ili protesti, posebno u ovom periodu, nedjelotvorni i bez prave svrhe, te da je neophodno kroz razgovor i snagom argumenata dolaziti do rješenja koja su u interesu svih, ali prvenstveno učenika u Kantonu Sarajevo. Navedene aktivnosti je neophodno posebno intenzivirati u vrijeme nakon općih izbora u Bosni i Hercegovini, kada će se moći djelovati na kreatore obrazovnih politika na dugoročnojoj osnovi - saopćilo je Vijeće roditelja KS. 

 

Ističu da žele sistem prilagođen najboljem interesu učenika, iz čega proizilazi bolje i zdravije društvo te bolja i uspješnija BiH. 

 

Upravni odbor Vijeća roditelja podržava široku obrazovnu reformu, kurikularnu reformu, usaglašavanje normi sa evropskim trendovima obrazovanja i stvaranje općih uslova za kvalitetno obrazovanje u Kantonu Sarajevo i u Bosni i Hercegovini, te daje podršku uposlenicima u školama da ostvaruju svoja prava, sa tendencijom za općenito bolje društveno vrednovanje nastavničke profesije. 

 

- Vijeće roditelja je u dosadašnjem periodu, putem različitih komunikacijskih kanala, snagom argumenata i konkretnim dokazima, vršilo i vrši kontinuirani pritisak na kreatore politika u sektoru obrazovanja, u svrhu unapređenja dobrih rješenja u obrazovanju, ali i kako bi se spriječili ili umanjili efekti loših rješenja - navedeno je u saopćenju Upravnog odbora Vijeća roditelja osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo.

 

Podsjećamo, Kantonalni odbor Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja KS odlučio je da će prosvjetni radnici zaposleni u osnovnim i srednjim školama u KS, 8. maja održati protest upozorenja u centru Sarajeva od 12 do 14 sati pod motom „Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njegovog učitelja“.

 

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook