SLUČAJ KOJI JE UZNEMIRIO GLAVNI GRAD

Direktor bolnice 'Abdulah Nakaš' pojašnjava: Zašto nisam smio dozvoliti da operišemo djevojčicu iz Sarajeva...

Hronika06.05.18, 16:44h

Direktor bolnice 'Abdulah Nakaš' pojašnjava: Zašto nisam smio dozvoliti da operišemo djevojčicu iz Sarajeva...
Ovaj slučaj je otvorio put rješavanju ovih problema, jer u Kliničkom centru Sarajevo nemaju dječijih ortopeda, dok u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” nemaju dječijeg anesteziologa

 


Slučaj petogodišnje djevojčice iz Sarajeva kojoj je hitno morala biti operisana ruka ne u svom gradu nego u Mostaru, zbog nedovoljnog medicinskog kadra, pokrenulo je jedan od većih problema u sarajevskom zdravstvu, a to je nedostatak ljekara, odnosno dječijih ortopeda i dječijih anesteziologa. 


Konkretno, ovaj slučaj je otvorio put rješavanju ovih problema, jer u Kliničkom centru Sarajevo nemaju dječijih ortopeda, dok u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” nemaju dječijeg anesteziologa.


Prim. dr. Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, kaže za Oslobođenje da ova ustanova bar za sada nema odjel pedijatrije na kojom bi se mogle raditi i ovakve dječije ortopedske operacije. Podsjećajući na ovaj slučaj, dr. Kravić objašnjava kako su tražili od njega da se djevojčica koja je slomila lakat operiše u Općoj bolnici.


“Kako, upitao sam. Ja nemam ni dječijeg anesteziologa ni odjeljenje pedijatrije, znači nisam smio pristati na to, jer lako je operisati, ali šta u postoperativnom toku. Znači, nemam ni odjeljenje za pedijatriju niti pedijatre koji bi vodili dijete, niti imam dječijeg anesteziologa. Za ovakve operacije treba i duža anestezija, a mi ovdje radimo samo kratke anestezije kod djece za ORL i ta djeca ostanu dva-tri sata kod nas i idu poslije kući. Ovo je dijete koje je trebalo biti hospitalizirano, da ostane u bolnici poslije složene operacije, a kako nemamo pedijatriju, nisam smio da pristanem, jer ipak sam odgovoran i ne mogu raditi ad hoc nešto što nije dobro pripremljeno i što se ne može uraditi”, kategoričan je dr. Kravić.


Dodaje kako ništa ne želi prejudicirati i tvrditi da zna situaciju na KCUS-u.


“Ne znam situaciju na Kliničkom centru i koliko je tih dječijih ortopeda, ne hirurga. Koliko je ortopeda ostalo i koliko uopšte ima ortopeda koji se bave djecom na Kliničkom centru, to je njihov problem i to je njihova stvar.”


Nastavak teksta čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook