FOTO/ ŠOKANTNI PRIZORI PREKO PUTA VIJEĆNICE

Dramatične scene u centru Sarajeva: Migranti tuku i pljačkaju... On se pokušava oteti iz rulje, okružili su ga, napadaju, viču...

Hronika06.05.18, 15:40h

Dramatične scene u centru Sarajeva: Migranti tuku i pljačkaju... On se pokušava oteti iz rulje, okružili su ga, napadaju, viču...
Jučer oko 16 sati u parku prilično potresna scena. Šest-sedam migranata okružilo je jednog stranca, prethodno su mu uzeli novčanik, viču na njega, ne dopuštaju mu da se udalji. Šokirani stranac pokušava se oteti iz rulje, ali...

 

Park prekoputa sarajevske Vijećnice, koji je već nekoliko mjeseci šatorsko naselje u kojem su se smjestili migranti s Istoka, polako postaje opasnost, ne samo za njih nego i za susjedstvo i cijeli grad, piše Avaz

 

Jučer oko 16 sati u parku prilično potresna scena. Šest-sedam migranata okružilo je jednog stranca, prethodno su mu uzeli novčanik, viču na njega, ne dopuštaju mu da se udalji. Šokirani stranac pokušava se oteti iz rulje, oni idu iza njega, traže još novca, govore mu da je „bad men“ (loš čovjek), prate ga nekih pola kilometra.  


U pomoć mu je pritekao Avazov fotoreporter, stranac je bio toliko šokiran, pokušao se braniti kišobranom, prelazio je ulicu... Na tramvajskoj stanici Baščaršija iz trgovki je izletjelo nekoliko momaka i rastjeralo migrante.


- Ovo se više ne može trpjeti. Dešava se stalno – govori Edin Osivčić, kojem očito ovo nije prvi put da migrante dovodi u red.


U parku zatječemo stotinjak migranata, uglavnom mlađih muškaraca, iz Libije, Tunisa, Egipta, Maroka, iz Pakistana, kažu za Avaz da stiže još jedna veća grupa. Tu je i jedna porodica iz Alžira. Parkom trče djeca, uglavnom trogodišnjaci ili nešto stariji.


Kada volonterku Denisu, koja je navodno došla iz Njemačke i voli medijima pričati da od jutra do mraka pravi sendviče, pitaju zašto nije zaštitila stranca koji je bio napadnut, vrlo drsko kaže:


- Pa šta im ja tu mogu!


Drugi volonter pokušava prekinuti razgovor s jednim od Sarajlija, koji živi u zgradi koja graniči s parkom.


- Ovdje nema nikakve organizacije, puno je bolesnih, puno je ovdje mutnih poslova, više nismo sigurni. Tuče se stalno dešavaju, ovdje se ništa ne zna. Vjerujte, dolaze ovdje kojekakvi volonteri, razni nazovidoktori, daju im lijekove, sve i svašta. Ima ranjenih, sve je toliko prljavo, prijeti epidemija i njima i nama – kaže.

 

Nastavak teksta, kao i fotografije sa lica mjesta, pogledajte OVDJE. 

 

(Avaz/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook