sreća uz fikreta, ali i...

Ševala Hodžić, supruga tv voditelja otvoreno: Nakon moždanog udara, morala sam donijeti važnu odluku u životu...

Nedjeljni magazin05.05.18, 11:27h

Ševala Hodžić, supruga tv voditelja otvoreno: Nakon moždanog udara, morala sam donijeti važnu odluku u životu...
U razgovoru za „Azru“ otvorila su se mnoga poglavlja njenog života, a ona je dala savjete za sve one koji se žele kvalitetno hraniti i sačuvati svoje zdravlje

 

Izvor: Azra/ Razgovarala: Samila Ivković

 

Ševala Hodžić, supruga poznatog televizijskog voditelja Fikreta, još u pubertetu se suočila s teškim zdravstvenim stanjem. Međutim, nikada nije dopustila da ono određuje ostatak njenog života. Počela se intenzivno baviti sportom, promijenila je način ishrane, a sada je i studentica nutricionizma. 


U razgovoru za „Azru“ otvorila su se mnoga poglavlja njenog života, a ona je dala savjete za sve one koji se žele kvalitetno hraniti i sačuvati svoje zdravlje.


– U šesnaestoj godini doživjela sam moždani udar. Tada sam morala da donesem jednu jako važnu odluku u svom životu, da li da dopustim da bolest kontrolira ostatak mog života ili da ja preuzmem kontrolu nad svojim životom i svojim stanjem. Tada još nisam ni slutila da će zdrava ishrana biti ta koja će da promijeni cijeli moj život. Uz Božiju pomoć, pomoć roditelja, te uz mnogo strpljenja, danas se osjećam bolje nego ikada i imam kontrolu nad svojim zdravljem, koliko je to u mojim rukama – kaže Ševala na početku razgovora.


Kada ste počeli izučavati nutricionizam?

 

– Budući da je, nažalost, situacija na području medicine takva da bolesnike nakon moždanog udara šalju kući na rehabilitaciju, te ih stavljaju na teret najbližima, odlučila sam da sama pronađem put ozdravljenja. Počela sam da izučavam i čitam razne knjige iz oblasti nutricionizma u kojima sam tražila odgovor za popravak svog stanja. Kada sam nakon nekoliko godina došla u stanje gdje sam osjetila da sam uspjela ostvariti svoje ciljeve i povezati se sa svojim tijelom tako da mogu čitati signale koje mi šalje, odlučila sam se da pomognem i drugim ljudima. Upisala sam nutricionizam, divnu granu nauke koja ne samo da približava čovjeka pravilnoj ishrani, već ga i uči kako da sluša svoje tijelo, te se poveže s njim.


Šta je najvažnije što ste kroz studiranje naučili o ljudskoj ishrani i što biste svakome savjetovali da primjenjuje?

 

– Najvažnije što sam naučila je postojanje takozvanog bioindividualizma. Ne postoje dvije potpuno jednake osobe na svijetu kojima će odgovarati potpuno jednaka dijeta ili potpuno jednak način vježbi. Ne mogu dovoljno puta naglasiti koliko je bitno da slušate svoje tijelo i šta vam ono govori. A šta to, zapravo, znači?  To znači da ako nekome odgovara da ima veći obrok od tri jaja i dvije kriške hljeba za doručak, ne znači da će i vama isto odgovarati. Bitno je da ne odustajete od toga da spoznate šta je idealno za vaše tijelo i zdravlje.


Kažu da je doručak najvažniji obrok, koji biste recept Vi preporučili?


– Riječ „breakfast“ ( breaking the fast) znači da dolazi do prekida noćnog posta, tijelo je u potrazi za novom energijom. Energija koju unesemo za doručak u vidu obroka određuje itekako ostatak dana. Studije su pokazale da izbor pravog doručka može umanjiti glad i žudnje za slatkišima, te poboljšati opće zdravlje i smanjiti rizik od pretilosti. Tijelu neposredno nakon buđenja nedostaje tekućine, tako da najbolja stvar koju možete učiniti jeste popiti veliku šolju vode sobne temperature u koju ćete dodati sok od pola limuna, kako bi pomogli tijelu da se očisti i alkalizira. Neka vaš doručak bude obilan hranom bogatom bjelančevinama, kao što su jaja, orašasti plodovi, cjelovite žitarice s orašastim plodovima, te voće s niskim GI (glihemijskim indeksom).

 

Nastavak razgovora čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook