FOTO/ Pravi raritet, samo iz lokalnog uzgoja

Lidl obradovao kupce: U supermarketu sad možete kupiti i kanabis, a evo koja mu je cijena!

Biznis Klub04.05.18, 10:56h

Lidl obradovao kupce: U supermarketu sad možete kupiti i kanabis, a evo koja mu je cijena!
Relativno nedavne izmjene zakona omogućile su i velikim lancima supermarketa ulazak na ovo tržište

 

Mogli ste čuti za njihove niske cijene ili fini slatkiši, ali ovih dana Lidlovi kupci mogu uživati i u nekim drugim proizvodima. Lanac supermarketa Švicarcima odnedavno nudi i pravi raritet, kanabis iz lokalnog uzgoja. Kutijica s 1,5 gramom kanabisa uzgojenog u zatvorenim prostorima košta 17,99 švicarskih franaka što je oko 15 eura, dok vrećica s tri grama kanabisa uzgojenog u stakleniku košta dvadesetak franaka (17 eura).

 

kanabis-svicarski

 

Kako piše britanski Guardian, Lidl koristi izmjene zakona iz 2011. kada je punoljetnim Švicarcima omogućena kupovina kanabisa s manje od 1% THC-a. Dostupni proizvodi trebali bi pružiti opuštajući i protuupalni efekt i ne bi trebali biti dovoljno snažni za postizanje nekih drugih efekata.

 

kanabis

 

Dobavljač, The Botanicals, smješten je u sjeveroistočnoj Švicarskoj i uzgajaju kanabis u zatvorenim prostorima te u djelomično automatiziranim staklenicima.

 

"Proizvođač se oslanja na održivu poljoprivredu i potpuno su izbacili iz upotrebe hemikalije, sintetičke ili genetski modificirane supstance", stoji u jednom saopćenju. Ipak, jako je neobično vidjeti cigarete kanabisa smještene na istoj stranici s gaziranim sokovima ili pakiranim mladim špinatom.

 

Švicarska promjena zakona u 2011. godini, osmišljena kao pomoć povećanju dostupnosti medicinskog kanabisa, nedavno su počeli koristiti i komercijalni operateri. Švicarska carinska agencija, koja prikuplja poreze od prodaje kanabisa, zabilježila je porast registriranih trgovaca s tek par u 2015. godini na više od 140 u prošloj godini. Godine 2017. prikupljeno je preko 20 miliona eura od poreza na prodaju kanabisa u Švicarskoj.

 

(Express.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook