evo alternative

Ugljikohidrati koje biste trebali izbjegavati - i čime ih zamijeniti

Lifestyle03.05.18, 14:29h

Ugljikohidrati koje biste trebali izbjegavati - i čime ih zamijeniti
NISU svi ugljikohidrati loši za tijelo, baš suprotno - oni su gorivo za vaše tijelo, ali ovi koje ćemo vam nabrojati nisu baš dobri za vaš organizam

 

Potpuno izbacivanje namirnica koje sadrže ugljikohidrate iz prehrane je jako opasno za naše zdravlje, ali s njima ne treba pretjerivati • Donosimo vam popis namirnica koje je ipak bolje izbjegavati.
 

NISU svi ugljikohidrati loši za tijelo, baš suprotno - oni su gorivo za vaše tijelo, ali ovi koje ćemo vam nabrojati nisu baš dobri za vaš organizam, navodi womenshealthmag.com.

 

Potpuno izbacivanje namirnica koje sadrže ugljikohidrate iz prehrane je jako opasno za naše zdravlje, ali s njima ne treba pretjerivati.

 

Donosimo vam popis namirnica koje je bolje izbjegavati, kao i njihove zdravije alternative.

 

1. Rižini krekeri

Premda se smatraju dijetalnom hranom, rižini krekeri su samo "prazne kalorije" koje vas neće zasititi, tvrdi nutricionistica Elizabeth Ann Shaw. "Možete umjesto krekera pojesti tost od žitarica",  dodaje Shaw.

 

2. Bijela riža

Umjesto riže možete jesti kvinoju, pseudožitaricu koja je bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, a ne sadrži gluten. Zbog toga je idealna i za mršavljenje.

 

3. Pahuljice

Dr. Shaw savjetuje da umjesto pahuljica, koje mnogu sadržavati mnogo šećera, možete jesti zob. Zob je inače jedna od najboljih žitarica koja je bogata beta glukanom, vlaknima koji pomažu probavi na način da usporavaju prolaz hrane te usporavaju apsorpciju ugljikohidrata. Idealna je hrana za dijabetičare, dodaje Shaw.

 

4. Bijeli kruh

Jednu krišku bijeloga kruha je bolje zamijeniti kruhom od cjelovitih žitarica.

 

5. Čips

Čips je ukusna grickalica, ali dok gledate TV, sjedite na kauču i jedete čips, unosite jako puno nepotrebnih kalorija. U prodavaonicama postoje i zdraviji oblici poput čipsa od jabuke ili kelja, a možete ga lako i sami napraviti.

 

6. Tjestenina

Tjestenina je namirnica kojoj često pribjegavamo kad nemamo puno vremena za kuhanje. Probajte tjesteninu od cjelovitog zrna ili tjesteninu od heljde, puno je zdravija, tvrdi dr. Shaw.


7. Voćni sokovi

Zbog visoke količine šećera voćni sok može biti jednako loš za zdravlje kao i industrijski gazirani i drugi napitci, tvrdi škotski liječnik Naveed Sattar. Radije popijte običnu vodu ili vodu s malo limuna, dodaje.

 

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook