TEŠKE RIJEČI IZMEĐU SRBIJE I HRVATSKE

Plenković poručio: Nismo mi isti, nismo ni bili, niti ćemo biti! Dačić uzvratio: Tačno, mi nikad nismo bili na strani Hitlera!

Front01.05.18, 16:13h

Plenković poručio: Nismo mi isti, nismo ni bili, niti ćemo biti! Dačić uzvratio: Tačno, mi nikad nismo bili na strani Hitlera!
Dodatna razlika je i u tome što "Srbija ne negira zločine, nego ih kažnjava", smatra šef srpske diplomatije

 


Šef srpske diplomatije Ivica Dačić složio se s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem da Hrvatska i Srbija nisu iste, ističući da je razlika u tome što Srbija u Drugom svetskom ratu nije bila uz Hitlera i sprovodila Holokaust. Plenković je ranije rekao da su Hrvatska i Srbija "dva sveta", jer je nemoguće da neki hrvatski zastupnik skrnavi srpsku zastavu, kao što je to nedavno u Beogradu s hrvatskom zastavom učinio Vojislav Šešelj.

 

"Tačno je da nismo jednaki, mi nismo bili na strani Hitlera, nismo sprovodili Holokaust nad Jevrejima i Hrvatima, nismo terali Hrvate da nose obeležja kao što su Srbi i Jevreji morali nositi tokom Drugog svetskog rata - Jevreji žute, a Srbi plave trake", uzvratio je Dačić Plenkoviću, prenosi Nedeljnik.

 

Dodatna razlika je u tome što "Srbija ne negira zločine, nego ih kažnjava", smatra šef srpske diplomatije.

 

"Nismo isti, jer mislimo da je ovo što Hrvatska radi čista glupost i da je bolje da se bavimo razvojem naših odnosa nego da vodimo diplomatski rat. I Plenković sve to zna, ali misli da mu to donosi političke bodove. I to je žalosno", rekao Dačić.

 

Pojasnio je svoju nedavnu izjavu da će Hrvatska, ako želi, dobiti diplomatski rat. "Ja nisam govorio o ratu, nego o diplomatskom ratu koji Hrvatska izaziva", rekao je reagujući na Plenkovićevu izjavu da u odnosima Hrvatske i Srbije nije dobro koristiti reč "rat".

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković prethodno je komentarišuci izjavu Ivice Dacica rekao je da reč rat nije dobro koristiti na bilo koji način - diplomatski ili drugi.

 

Osim toga, Plenković je Srbiji poručio da, kako je rekao, "nismo isti u ovoj priči, nismo ni bili i nećemo ni biti u budućnosti".

 

Plenković je tim rečima komentarisao izjavu srpskog šefa diplomatije, Ivice Dačića, da "ako Hrvatska želi diplomatski rat, dobiće diplomatski rat", ocenivši da "to nije retorika koju treba koristiti".

 

"Korišćenje reči rat, bilo da je diplomatski ili drugi, nije dobar". Niko iz Hrvatske nije davao izjave kao što je davao (srpski ministar odbrane Aleksandar) Vulin", rekao je Plenković, a prenose mediji.

 

Hrvatski premijer kaže i da niko iz Sabora nije oskrnavio srpsku zastavu i tvrdi da to "nije ni moguće".

 

"Varijanta da smo jednaki ne stoji. Nismo u ovoj priči isti, nismo bili ni 90-ih, a nećemo biti ni u budućnosti", kazao je Plenković i dodao da je Hrvatska "svoje poteze jasno povukla".

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook