otvaraju 57.000 radnih mjesta

Domaći novac na domaćem terenu: Saudijci grade centar zabave u koji će moći stati 17 miliona ljudi

Biznis Klub01.05.18, 09:49h

Domaći novac na domaćem terenu: Saudijci grade centar zabave u koji će moći stati 17 miliona ljudi
Prva faza projekta bi mogla biti završena već 2022. godine

 

U blizini Rijada, glavnog grada Saudijske Arabije, postavljeni su temelji projekta "Kvidija", koji će biti jedan od najvećih centara zabave na svijetu- piše Avaz.

 

Agencije javljaju da su ceremoniji postavljanja temelja centra, koji bi trebalo da bude izgrađen na području udaljenom 40 kilometara zapadno od Rijada na površini od 334 kvadratna kilometra, prisustvovali saudijski kralj Salman bin Abdulaziz al Saud, saudijski prjestolonasljednik Muhamed bin Salman i brojni regionalni i međunarodni investitori. 

 

Očekuje se da će milijarde dolara koje Saudijci troše po svijetu, nakon otvaranja "Kvidije", ostati na domaćem tržištu, da će strani investitori doći u zemlju, i da će to područje postati popularna turistička destinacija za posjetioce iz regije i svijeta.

 

Prva faza projekta bi mogla biti završena već 2022. godine. 

 

Saudijska novinska agencija SPA javila je da je predsjedavajući izvršnog odbora projekta Majkl Rajnenger na svečanoj ceremoniji izjavio kako projekat, s njegovim sportskim, zabavnim i kulturnim aktivnostima, čeka blistava budućnost.

 

On je dodao da je ovaj projekat jedan od kamena temeljaca Vizije za 2030. godinu.

 

Predsjedavajući izvršnog odbora projekta je rekao da će "Kvidija", površinski gledano, biti 2,5 puta veća od "Dizni svijeta" u Orlandu i da će od 2030. godine moći da primi 17 miliona posjetilaca.

 

Osim toga, pretpostavlja se da će, zahvaljujući ovom projektu, biti otvoreno oko 57.000 radnih mjesta.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook