BORIS DEŽULOVIĆ/ RAKIJOM PROTIV ALKOHOLA

Izvrni zglob, slomi podlakticu, poderi koljena... Trči u štiklama - za zdravlje žena! Šta je bh. marketinški genij smislio?!


28.04.18, 18:56h

 

www.oslobođenje.ba


Zvao me nekidan u dva iza ponoći Kožo da pročita neku zajebanciju iz novina. Ima on taj običaj, zovne u gluho doba noći da mi ispriča vic ili pročita nekakvu zajebanciju iz novina.


Elem, u subotu 28. travnja u podne - čita on s nekog portala - pod pokroviteljstvom Planeta obuće, najvećeg lanca trgovina obuće u BiH, na platou shopping-centra Mepas Mall u Mostaru održat će se humanitarna utrka u štiklama pod sloganom “Trčimo za zdravlje žena”.


Za one kojima se učinilo kako su pročitali da se to u Mostaru pod sloganom “Trčimo za zdravlje žena” organizira ženska utrka u štiklama, čitam ispočetka: “U subotu 28. travnja očekuje vas prva Mepas Mall Utrka u štiklama, pod sloganom ‘Trčimo za zdravlje žena’! Pod generalnim pokroviteljstvom Planeta obuće održat će se utrka posvećena svim ženama, a natjecateljice će imati priliku pokazati vještinu trčanja na potpeticama minimalne visine osam centimetara”, piše u oglasu organizatora, koji je - kaže se dalje - osim DJ-a, plesne skupine i bogati zabavni program, pripremio i nagradu za najbržu natjecateljicu: novčanu nagradu od petsto maraka, plus poklon bon od petsto maraka u trgovini Planeta obuće. “Ljubav prema potpeticama i odlične nagrade”, piše na kraju oglasa, “svim će damama zasigurno biti velika motivacija za sudjelovanje u utrci”.

 

Strah me i pomisliti što bi se sutradan na platou Mepas Malla događalo da je slična ideja pala na pamet marketinškim stručnjacima industrije oružja, kakvom uvozniku njemačkih kuhinjskih noževa, trgovcu sjekirama ili, recimo, proizvođaču seksualnih pomagala


Humanitarna utrka u štiklama pod sloganom “Trčimo za zdravlje žena”, priznat ćete, najbolje je što je muški bosanskohercegovački marketinški genij smislio u cijeloj svojoj povijesti, i s nestrpljenjem čekamo što će sljedeće sići s takvog uma. Osmomartovski ženski maraton s usisavačima? Izbor najgluplje bosanskohercegovačke plavuše pod sloganom “Stop predrasudama o ženama”? Revija najvećih sisa u BiH pod sloganom “Žene nisu seksualni objekti”? Ili mješoviti muško-ženski ultimate-fight turnir za podizanje svijesti o nasilju nad ženama? Uz DJ-a, plesne skupine, bogati zabavni program i nagradu za natjecateljicu s najtežim povredama: poklon bon od petsto maraka na traumatologiji Kliničke bolnice Koševo i pokriveni svi troškovi dženaze. “Ljubav prema muškarcima i odlične nagrade”, pisalo bi na kraju oglasa, “svim će damama zasigurno biti velika motivacija za sudjelovanje u turniru”.


Utrka žena u štiklama od osam centimetara pod sloganom “Trčimo za zdravlje žena”?! Sva je sreća ispala pa je generalni pokrovitelj humanitarne akcije za podizanje svijesti o ženskom zdravlju ispao trgovački lanac obuće. Strah me i pomisliti što bi se sutradan na platou Mepas Malla događalo da je slična ideja pala na pamet marketinškim stručnjacima industrije oružja, kakvom uvozniku njemačkih kuhinjskih noževa, trgovcu sjekirama ili, recimo, proizvođaču seksualnih pomagala.


Ništa bolje i rječitije o ulozi i položaju žene u suvremenom bosanskohercegovačkom društvu neće tako govoriti od sutrašnjeg prizora u Mostaru, kad - za jebenih petsto maraka u gotovini i još petsto u poklon-bonovima Planeta obuće - Mostarke navuku svoje cipele na bandere, pa stanu trčati platoom trgovačkog centra Mepas Mall, praćene zajebavanjem muških navijača kojima će, jasno, užasno smiješno biti gledati žene kako trče u štiklama, a da ih nitko ne ganja i ne lovi. “Trčimo za zdravlje žena”? Među one, kako se zovu, “velike motivacije za sudjelovanje u utrci”, organizator je - kako smo vidjeli - nabrojao i “ljubav prema potpeticama” i “odlične nagrade”, ali “zdravlje žena” ja u oglasu nisam vidio.

 

Ništa bolje i rječitije o ulozi i položaju žene u suvremenom bosanskohercegovačkom društvu neće tako govoriti od sutrašnjeg prizora u Mostaru, kad - za jebenih petsto maraka u gotovini i još petsto u poklon-bonovima Planeta obuće - Mostarke navuku svoje cipele na bandere...


Kao što ništa bolje i rječitije o takvom društvu - dakle suvremenom i bosanskohercegovačkom – neće govoriti od prizora na Hitnoj pomoći mostarske bolnice, gdje će uplakane djevojke izvrnutih gležnjeva i slomljenih zglobova objašnjavati doktorima da su to sudjelovale u humanitarnoj utrci.


“Pa u štiklama?!?”, zapanjeno će ih gledati dežurni na hitnom prijemu, a jedna od njih pomalo će i uvrijeđeno objasniti kako je smisao utrke bio upravo podizanje ženske svijesti o važnosti brige za zdravlje. “Ali vi ste izvrnuli zglob, slomili podlakticu i poderali koljena”, nemoćno će doktor. “Pa o tome vam i govorim. Trčimo za zdravlje žena”, trijumfalno će zaključiti ona. “Plus poklon-bon od petsto maraka za Planetu obuće.”


Ništa, kako vidite, u Bosni i Hercegovini nije glupo i nenormalno, sve je uvrnuto kao ženski gležanj, protiv etničkih podjela ovdje se bore u parlamentarnom Domu naroda, radnicima se ne daju plaće kako bi sačuvali posao, obrazovni standard se podiže zatvaranjem škola, svećenici za propovijedanje poniznosti i svjedočenje skromnosti traže veće plaće, psi lutalice zbrinjavaju se organiziranim ubijanjem, izborni se zakon donosi kako ne bi bilo izbora, a žene za zdravlje trče u štiklama od osam centimetara.

 

“Ali vi ste izvrnuli zglob, slomili podlakticu i poderali koljena”, nemoćno će doktor. “Pa o tome vam i govorim. Trčimo za zdravlje žena”, trijumfalno će zaključiti ona


Za očekivati je stoga da stvar neće stati na ženama. Neslućene su mogućnosti takvog marketinga, pa će oglasi i vrijedne nagrade uskoro pozivati i na, recimo, borbe pasa, od kojih će sav prihod ići za otvaranje azila za napuštene pse. Zabavne dječje kladionice u školama, u akciji prevencije klađenja među mladima? Organizirano bacanje starih frižidera u rijeke pod sloganom “Čuvajmo prirodu”? Natjecanje u brzom ispijanju šljivovice pod sloganom “Rakijom protiv alkohola”? Humanitarna utrka kroz minska polja, pod sloganom “Trčimo za razminiranje Bosne i Hercegovine”?


Ili, štajaznam, nekakvi izbori najgorih među najgorima u Bosni i Hercegovini, biranje najkorumpiranijih, najpohlepnijih, najpokvarenijih, najbesramnijih i najbeskrupuloznijih među građanima BiH, uz DJ-e, plesne skupine i bogat zabavni program, a sve pod sloganom “Protiv organiziranog kriminala u politici”.


Ah da, takva humanitarna akcija već je organizirana, najavljena je za oktobar i zvat će se, kako sam načuo, “Opći izbori”.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.
 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook