Delegaciju BiH predvodi Bakir Izetbegović

Stabiliziranje prilika u regiji među temama sastanka lidera Brdo-Brioni procesa

Front27.04.18, 20:45h

Stabiliziranje prilika u regiji među temama sastanka lidera Brdo-Brioni procesa
U zaključcima sastanka rečeno je da je prepoznat obnovljeni pristup EU koji se fokusira na ovaj dio Evrope, pozivajući na odgovoran strateški pristup

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović učestvuje na sastanku lidera Brdo - Brioni procesa, koji se održava u Skoplju. Glavna tema ovogodišnjeg procesa je integracija zemalja regije u Evropsku uniju, stabiliziranje prilika u regiji, te jačanje regionalne stabilnosti i rješavanje otvorenih pitanja. 

 

Fokus je na potrebi unapređenja političkih, ekonomskih, sigurnosnih, infrastrukturnih odnosa i nova strategija Evropske unije za zapadni Balkan. 

 

Domaćin ovogodišnjeg sastanka je predsjednik Republike Makedonije Gjorge Ivanov, a sastanku su prisustvovali i lideri zemalja regije Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Albanije i Kosova. Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i premijer Republike Bugarske Bojko Borisov su počasni gosti sastanka. 

 

U zaključcima sastanka rečeno je da je prepoznat obnovljeni pristup EU koji se fokusira na ovaj dio Evrope, pozivajući na odgovoran strateški pristup. 

 

Izražena je odgovornost zemalja regije koje imaju status  kandidata i potencijalnih kandidata EU u nastavku daljnjeg procesa reformi, a u cilju zajedničke strategije regije. 

 

Pozdravljene su poruke i konkretni prijedlozi iz Strategije EU za zapadni Balkan, a u kontekstu perspektive proširenja zapadnog Balkana u EU, uz daljnji angažman EU. 

 

Izražene su čestitke bugarskom predsjedavanju EU, posebno u njihovom prioretiziranju jačanja evropske perspektive zapadnog Balkana i sinergiji članica Brdo - Brioni procesa, a koja se odnosi na očuvanje mira, sigurnosti i prosperiteta jugoistočne Evrope. 

 

Na predstojećem Samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji 17. maja očekuje se potvrda evropske perspektive za regiju, pokretanje konkretnih inicijativa te rješavanje pitanja bolje saradnje na zajedničkim izazovima, kao što su sigurnost i migracije. 

 

Na konferenciji za novinare nakon održanog sastanka obratili su se predsjednik Makedonije, predsjednica Hrvatske, predsjednik Slovenije, premijer Bugarske i predsjednik Evropskog vijeća. 

 

U delegaciji BiH su, pored predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ambasadorica BiH u Republici Makedoniji Lepa Babić, te Diana Čekić, savjetnica člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i Dejan Vanjek, savjetnik člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, navodi se u saopćenju Predsjedništva BiH.

 

(Fena/az)


 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook