Ništa od aktivacije MAP-a za BiH

Stoltenberg: Čini se da BiH nema punu kontrolu nad oružanim snagama, a to je i dalje problem

Front27.04.18, 19:33h

Stoltenberg: Čini se da BiH nema punu kontrolu nad oružanim snagama, a to je i dalje problem
Sastanak šefova diplomatija je uvod u samit lidera NATO-a koji će biti održan u julu ove godine, i ovo je posljednji zvanični susret ovog tipa u starom sjedištu Alijanse u Briselu

 

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a okupili su se danas u sjedištu Saveza u Briselu kako bi razgovarali o odnosima s Rusijom, stanju u Afganistanu i na južnom Sredozemlju te o daljnjeg širenja Saveza.

 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, u NATO-u očekuju registraciju nepokretne vojne imovine.

 

- Što se tiče Bosne i Hercegovine, pitanje je i dalje vezano za uslove iz Talina. Očekujemo da BiH registruje nepokretnu imovinu. To se čini kao da je birokratsko pitanje, ali to je ustvari problem države, da ima punu kontrolu nad oružanim snagama. To je i dalje problem o kojem razmišljaju saveznici NATO-a - kazao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

 

Ministri vanjskih poslova 29 država, članica NATO-a nisu prihvatili inicijativu da se aktivira Akcijski plan za članstvo (MAP) Bosne i Hercegovine. 

 

Sastanak šefova diplomatija je uvod u samit lidera NATO-a koji će biti održan u julu ove godine, i ovo je posljednji zvanični susret ovog tipa u starom sjedištu Alijanse u Briselu.

 

Očekuje se da će sjedište NATO-a biti narednih sedmice preseljeno u nove veleljepne objekte u Briselu.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook