Nema domaćih, ali ima tuđih

Kad zarate Gorčilo Obad i Zeljo Cvrkota, cijelo selo se trese: Od 6. maja nova serija u programu FTV-a

Ekran27.04.18, 14:32h

Kad zarate Gorčilo Obad i Zeljo Cvrkota, cijelo selo se trese: Od 6. maja nova serija u programu FTV-a
Za razliku od Bosne i Hercegovine, u ostalim državama ex-Jugoslavije snimaju se i filmovi i serije, a jednu od njih uskoro će moći gledati i ovdašnji gledaoci

 


U nedostatku domaće tv produkcije, ali i nezainteresovanosti bh. televizija za učešće u proizvodnji istih, na malim ekranima, osim nepresušnih turskih sapunica, smjenjuju se i serije iz regiona.


Jer, za razliku od Bosne i Hercegovine, u ostalim državama ex-Jugoslavije snimaju se i filmovi i serije, a jednu od njih uskoro će moći gledati i ovdašnji gledaoci.


Riječ je o crnogorskom serijalu "Gorčilo" čije emitovanje počinje od 6. maja u programu Federalne televizije, nedjeljom u 21:15 sati.  


Serija „Gorčilo“ je bazirana na komediji Miodraga Mije Karadžića „Jesi li to došo da me vidiš“, jedna od najboljih i najcitiranija drama koju je napisao osamdesetih godina prošlog vijeka.


Svojom izuzetnom vrcavošću dijaloga, apsurdnim situacijama u koje smiješta svoje neobične, lucidne i duhovite likove, poznavanjem mentalitetskih okamenjenih okvira crnogorskog sela, ova komedija savršeno funkcionira u televizijskom izdanju.

 

gorcilo-1


Radnja je smještena u crnogorskom selu, u brdima, u ljeto 1968. godine. U jeku izgradnje  infrastrukture SFRJ, u naporima da se siromašni sjever Crne Gore putevima poveže sa jugom, država će od raznih naknada uložiti 24 miliona i 500 hiljada novih dinara na izradu dokumentacije i početak radova na magistralnom putu, koji bi povezao sjever i jug Crne Gore.Planirano je da se u tu namjenu do kraja 1975. godine uloži oko 277 miliona novih dinara.


U malo selo dolazi geometar Laza, kako bi pripremio dokumentaciju za trasu budućeg puta. Sa njim će doći Klara, njegova žena, balerina Narodnog pozorišta iz Novog Sada, koja mora tokom ljeta održavati kondiciju za jesenju sezonu. Kako seljaci reaguju na dolazak geometra, koliko su skloni korupciji, kako reaguju na dolazak ljudi koji žive nekim drugačijim životom od njihovog, koji je najbolji, jer za bolji ne znaju, samo su neke od linija priče.


Paralelno pratimo sukob između dvije porodice, Obada i Cvrkota, koje nisu u dobrim odnosima gotovo 20 godina, zbog međusobnog optuživanja o razlozima odlaska na robiju Zelja Cvrkote, koji je sedam godina proveo na Golom otoku. Politička zastranjenost, strah i isključivost očeva, stubova porodice, Gorčila Obada i Zelja Cvrkote, dolazi do ekstrema, jer su se apsurdno, njihova djeca Petrašin Obad i Koviljka Cvrkota zaljubili jedno u drugo. I ne samo to, već je Koviljka ostala trudna. Njihova borba za budući zajednički život bit će isprepletana brigom i borbom majki Grozdane Obad i Miluše Cvrkote, da se taj odnos ozvaniči, odnosno raskine.

 

gorcilo-3


Uloge: Mima Karadžić, Dubravka Drakić, Boro Stjepanović, Emir Ćatović, Mladen Nelević, Anita Mančić, Kristina Stevović, Viktor Savić, Helena Aksamit, Momo Pićurić, Andrija Milošević, Božidar Zuber, Milorad Mandić Manda.


Režiju potpisuje Milan Karadžić, a scenarij Miodrag Karadžić.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!