OGORČENJE NAKON JUTROŠNJEG HAPŠENJA

Krajišnici na nogama: General Dudaković je heroj, a ne zločinac! Čiste su ruke komandanata i boraca 5. Korpusa!

Front27.04.18, 11:45h

Krajišnici na nogama: General Dudaković je heroj, a ne zločinac! Čiste su ruke komandanata i boraca 5. Korpusa!
Pred njim je sigurno teška ljudska, psihološka i politička borba. Mi, pripadnici Armije RBiH, ponosni smo na njega. Vjerujem u pravni sistem i da će general svoju nevinost dokazati pred nadležnim sudovima u BiH, ističe se u saopštenju Udruženja građana Bosanske krajine

 

 

Povodom jutrošnjeg hapšenja nekadašnjeg zapovjednika 5. korpusa Armije R BiH Atifa Dudakovića stižu brojne reakcije, a među njima je i saopštenje Udruženja građana Bosanske krajine.


U ogorčenom reagiranju se navodi izjava predsjednika ovog udruženja Fikreta Ćuskića, koji kaže:     

 

"Ovo je vrhunac jednog pokušaja izjednačavanja krivice i odgovornosti za počinjene ratne zločine u BiH. S obzirom na to da sam i bio sudionik završnih operacija u Krajini, mogu jedino kazati da je on bio veliki ratnik, častan borac iznad svega. Uopće ne sumnjam da će u predstojećem procesu dokazati svoju nevinost. Lično mi je žao zbog svega što se dešava. Teško preživljavam što se jedna ljudska, plemenita borba pokušava i kvalificira na ovakav način i da komandant doživljava takvu sudbinu".


Ćuskić dodaje i da je Dudaković bio najveći simbol te borbe.


"To je cijena koju plaća. Na nama je da učinimo sve da mu pomognemo u dokazivanju njegove nevinosti. Pred njim je sigurno teška ljudska, psihološka i politička borba. Mi, pripadnici Armije RBiH, ponosni smo na njega. Vjerujem u pravni sistem i da će general svoju nevinost dokazati pred nadležnim sudovima u BiH".

 

generali-dudakovic


Podsjećamo, po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA uz potporu MUP USK i Kantona 10, na području USK i drugih gradova, jutros su lišili slobode Dudaković Atifa, nekadašnjeg zapovjednika 5. korpusa Armije R BiH, te još 11 dužnosnika i pripadnika 5. korpusa Armije R BiH.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook