Mirko šarović nakon sjednice vm bih

Usvojena Informacija o Državnom programu IPA 2018 za BiH, evo kako će se raspodijeliti 50 miliona eura

Front26.04.18, 14:22h

Usvojena Informacija o Državnom programu IPA 2018 za BiH, evo kako će se raspodijeliti 50 miliona eura
Dodao je da je Ministarstvo zadovoljno, te napomenuo da je to samo dio posla i aktivnosti koje slijede kako bi ova sredstva mogla da budu na raspolaganju Bosni i Hercegovini

 

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je nakon sjednice Vijeća ministara BiH izjavio novinarima da je usvojena Informacija o Državnom programu IPA 2018 za Bosnu i Hercegovinu. 

 

- Pitanje programiranja je završeno. Ono što je za Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa najvažnije, kroz akcione planove i kroz sistem programiranja, od raspoloživih 80 miliona eura za programiranje za oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja i za zaštitu prirodne okoline, Bosna i Hercegovina će aplicirati za 50 miliona eura, odnosno 60 posto ukupno raspoloživih sredstava - kazao je ministar Šarović. 

 

Dodao je da je Ministarstvo zadovoljno, te napomenuo da je to samo dio posla i aktivnosti koje slijede kako bi ova sredstva mogla da budu na raspolaganju Bosni i Hercegovini. 

 

- Od 50 miliona eura, 30 miliona eura odnose se na sredstva za ruralni razvoj i poljoprivredu, a nekih 20 miliona eura za zaštitu prirodne okoline - kazao je Šarović, napominjući da ne govori u potpunosti o preciznim iznosima, nego o okvirnim brojkama. 

 

Napomenuo je da će najveći dio ovih sredstava biti usmjeren neposredno, ne za tehničku pomoć, već  za direktnu podršku poljoprivrednicima i poljoprivrednom sektoru, a manji dio za institucionalnu podršku i najmanji dio za tehničku podršku. 

 

- Što se tiče zaštite prirodne okoline, od ovih 20 miliona, najveći dio sredstava predviđen je za podršku za vodne resurse i zbrinjavanje čvrstog otpada, što znači, za konkretne projekte - kazao je Šarović.  

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook