zvizdić o slučaju pelješkog mosta koji je uzburkao bh. javnost

Začuđujuće je da je vlast u Hrvatskoj ignorirala sve napore BiH, ponovo ću insistirati da se zaustavi gradnja sve dok...

Front23.04.18, 20:57h

Začuđujuće je da je vlast u Hrvatskoj ignorirala sve napore BiH, ponovo ću insistirati da se zaustavi gradnja sve dok...
U smislu jačanja dobrosusjedskih odnosa, očekivao sam realizaciju načelnog dogovora da se što prije održi sastanak na stručnom nivou kako bi se razmotrile mogućnosti za rješavanje ovog pitanja

 

Povodom današnjeg potpisivanja ugovora u Dubrovniku  o izgradnji Pelješkog mosta, želim da istaknem da to predstavlja nekorektan i nedobrosusjedski postupak, koji ne uvažava međunarodne standarde i već ranije predočene činjenice i interese države Bosne i Hercegovine, reagovao je zvaničnim saopćenjem Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

 

Podsjećam da sam u septembru prošle godine uputio pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, predsjedniku Evropske komisije  Jean-Claudeu Junckeru i evropskoj komesarki za regionalnu politiku Corini Cretu, u kojem sam na bazi relevantnih dokumenata jasno dokazao da ni jedno tijelo vlasti u Bosni i Hercegovini nikada nije dalo saglasnost za gradnju Pelješkog mosta, i da utvrđivanje međudržavne granice na kopnu i moru jeste, i ostaje nužan preduvjet da bi se takav projekat uopće realizirao.

 

U smislu jačanja dobrosusjedskih odnosa, očekivao sam realizaciju  načelnog dogovora da se što prije održi sastanak na stručnom nivou kako bi se razmotrile mogućnosti za rješavanje ovog pitanja.

 

Naglasio sam tada, a podvačim to i sada,  da je gradnja Pelješkog mosta, iako tek jedan segment ukupnog pitanja razgraničenja na moru između dvije države, od iznimne  važnosti za Bosnu i Hercegovinu, jer se izravno dotiče njezina suvereniteta i prava koja joj pripadaju kao suverenoj pomorskoj državi, u skladu sa odredbama Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, kao i drugim međunarodnim aktima koje su prihvatile i čije su članice i Bosna i Hercegovina, i R Hrvatska.

 

Zbog toga sam u pismu koje sam uputio na prethodno pomenute adrese, a sa ciljem rješavanja problema u interesu obje zemlje, predložio i poduzimanje svih potrebih koraka kojima bi se dogovorilo i u potpunosti rješilo i pitanje razgraničenja između dvije države, sa posebnim fokusom na razgraničenje na moru.

 

Podsjećam da takav moj zahtjev podrazumijeva definiranje, verificiranje i prihvaćanje međunarodnog plovnog puta, odnosno koridora koji će fizički spajati bosanskohercegovačko more nad kojim Bosna i Hercegovina ima puni suverenitet, s otvorenim morem, u skladu sa Konvencijom UN-a o pravu mora.

 

Na kraju sam predložio, i očekivao da će takva ideja zbog pune garancije poštivanja međunarodnog prava i pravičnosti, biti i prihvaćena, i da Evropska komisija posreduje između Bosne i Hercegovine i Hrvatske kako bi se ovo pitanje riješilo u interesu obje države. 

 

Nažalost, to se nije u potpunosti ispunilo, ali je ipak Evropska komisija u svom dopisu potvrdila da je potrebno, iako je novac za izgradnju mosta odobren, da se dvije države prije bilo kojeg narednog koraka, koji podrazumijeva i pocetak izgradnje, moraju dogovoriti o granici na moru.  

 

Začuđuje da je sve napore i Bosne i Hercegovine i Evropske komisije, da se ostvari dijalog, i da se ovaj problem riješi u obostranom interesu, vlast u Hrvatskoj ignorirala i odlučila da danas potpiše ugovor o izgradnji, ne obazirući se na relevantne činjenice i spor koji postoji, i koji će se ovakvim odnosom susjeda samo komplicirati i uvećati, jer cemo svim dostupnim pravnim sredstvima uporno nastaviti da tražimo zagarantovano pravo pristupa BIH otvorenom moru. 

 

Jednako tako je i nerazumljiva činjenica da unutar nadleznih BH institucija nije postignut konsenzus u vezi sa slanjem protestne note Republici Hrvatskoj u vezi sa ovim pitanjem i zaštitom interesa BiH, iako je to bilo predloženo i od strane Predstavnickog doma BiH kao i Vijeća ministara BiH. 

 

Slijedom svega navedenog, ponovno ću se obratiti i premijeru Plenkoviću  i nadležnom komesaru Evropske komisije, kao i svim drugim relevantnim faktorima, te ponovo insistirati da se zaustavi izgradnja dok BiH ne ostvari svoje puno pravo pristupa otvorenom moru prema važećoj UN Konvenciji. “- navodi se u saopćenju  Predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dr. Denisa Zvizdića.

                                                                 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook