Valentina Matviyenko u posjeti bih

Rusija za ukidanje OHR-a, predaju vlasti entitetima i konstitutivnost

Front23.04.18, 17:52h

Rusija za ukidanje OHR-a, predaju vlasti entitetima i konstitutivnost
Ona je između ostalog kazala da nametanje međunarodnih recepata neće dovesti do rješenja, te da se Rusija zalaže za uklanjanje Ureda Viskog predstavnika u BiH, navodeći da prisustvo te institucije ponižava narode u BiH

 

Predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matviyenko obratila se danas poslanicima u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Između ostalog, ona je rekla kako se u BIH vodio "civilni rat".


Ona je između ostalog kazala da nametanje međunarodnih recepata neće dovesti do rješenja, te da se Rusija zalaže za uklanjanje Ureda Viskog predstavnika u BiH, navodeći da prisustvo te institucije ponižava narode u BiH. 

 

- Rusija se zalaže za predaju vlasti entitetima BiH, zalaže se za uklanjanje visokog predstavnika. Njegovo prisustvo ponižava narode BiH, oni trebaju sami da vladaju sudbinom svoje zemlje. Ovo je komplikovan period, naša zemlja je uzimala učešće u stvaranju nove države Bosne i Hercegovine. Dejton garantuje jednakost tri naroda, dva entiteta - i poštovanje svih načela", izjavila je ona.


 
Istaknula je da u Bosni i Hercegovini se treba poštivati princip konstitutivnosti naroda i Dejtonska arhitektura BiH.

 

Kaže da traje proces preuređenje svjestskog poretka iz jednopolarnog u višestranački poredak, te da Amerika pokušava da osigura svoje liderstvo.

 

- Stoga se Rusija suprotstavlja. Zapadne partneri su pokrenuli sprečavanje Rusije, da preokrenu našu vanjskopolitičku ulogu. Oni se koriste lažima, informacionim ratom i drugim sredstvima", rekla je Matvijenko.

 

Dodala je da se koristi borba bez pravila, umjesto međunarodnog prava te da se ne može se ponoviti ono što se desilo u Iraku, Libiji, Jugoslaviji i da se protive novim linijama razdvajanja.

 

"Pristup Crne Gore NATO-u, kojem se protivila polovina stanovništva, je najveće kršenje prava", poručila je Matvijenko.

 

Matviyenko je navela da je potrebno jačati saradnju između BiH i Rusije, prije svega u u ekonomskoj sferi.


 
Kazala je da BiH uvijek može računati na podršku Rusije koja ne prihvata miješanje u stvari drugih država. Dodala je da Rusija ima iskrenu želju da BiH procvijeta.


 
(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook