LJUDI, DA LI SE ZABRINEMO?!

Ima li GMO proizvoda u bh. tržnim centrima? Evo šta na ovo pitanje kaže Agencija za sigurnost hrane BiH...

Hronika23.04.18, 15:49h

Ima li GMO proizvoda u bh. tržnim centrima? Evo šta na ovo pitanje kaže Agencija za sigurnost hrane BiH...
Iz Centra za životnu sredinu tvrde da su analize otkrile da je domaća kukuruzna krupica, proizvedena u kompaniji Briž (Brčko Distrikt), GMO pozitivan proizvod, te da je zbog toga ovoj kompaniji naloženo da odmah povuče sa tržišta proizvode iz sporne serije


Centar za životnu sredinu nedavno je iznova skrenuo pažnju bh. javnosti na prodaju GMO proizvoda (genetski modifikovani organizmi) u BiH. Da stvar bude gora, prema njihovim podacima, laboratorijske analize utvrdile su da GMO sadrže čak određeni prehrambeni proizvodi koji su domaćeg porijekla.


Tragom ovih informacija, DEPO Portal uputio je pitanje Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine - da li postoji validna evidencija proizvoda koji sadrže GMO, a koji se prodaju na policama domaćih trgovina?


U odgovoru koji potpisuje direktor Agencije Džemil Hajrić izričito se negira postojanje ovih proizvoda u BiH, iako Centar za životnu sredinu tvrdi drugačije.  


- Nijedan genetski modificirani organizam trenutačno nema Rješenje o odobrenju za uporabu u hrani, koje sukladno odredbama članka 11. zakona o GMO izdaje Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine nakon verifikacije Vijeća za GMO, kao znanstveno-stručnog tijela. To znači da se na tržište BiH trenutačno ne može stavljati hrana namijenjena za prehranu ljudi koja se sastoji, sadrži ili vodi porijeklo od GMO-a, navodi se u odgovoru Agencije.

 
Suprotno tome, iz Centra za životnu sredinu tvrde da su analize otkrile da je domaća kukuruzna krupica, proizvedena u kompaniji Briž (Brčko Distrikt), GMO pozitivan proizvod, te da je zbog toga ovoj kompaniji naloženo da odmah povuče sa tržišta proizvode iz sporne serije.


Nakon toga i odgovorno lice kompanije izjavilo je da svojevoljno povlači sa tržišta još tri lota za čiju je proizvodnju korištena ista sirovina.

 

- Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju znati šta se nalazi na policama sa kojih kupuju, a što sada nije slučaj. Iako je hrana koja potiče od GMO prema zakonima u BiH zabranjena za ljudsku upotrebu, dokazali smo da je stanje na tržištu nažalost drugačije, ali to potrošači sami ne mogu da otkriju jer ovi proizvodi nisu obilježeni. Šteta će biti daleko veća ukoliko se utvrdi da je sporna sirovina, odnosno kukuruz, proizveden u BiH, a uzgoj GMO sorti je takođe zabranjen u oba entiteta i Brčko Distriktu, izjavio je nedavno Viktor Bjelić, potpredsjednik Centra za životnu sredinu.

 

agencija-za-sigurnost-hrane


Agencija za sigurnost hrane u BiH, pak, tvrdi da se samo u hrani namijenjenoj za ishranu životinja mogu naći GMO proizvodi.


- Kada je riječ o hrani za životinje, sukladno važećim propisima, odobrenje za stavljanje na tržište ima genetski modificirana soja MON-Ø4Ø32-6 (kvantifikacija "Real-time PCR" ˃95%), koja se može koristiti isključivo kao hrana za životinje. Registar Rješenja subjekata u poslovanju sa hranom i genetski modificirane hrane za životinje BiH javno je dostupan putem web stranice Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, navodi se u odgovoru Agencije.


Međutim, nakon ovakvih tvrdnji, nameće se gorko pitanje - ko u njih uopće može vjerovati?!


Centar za životnu sredinu je, poslije iskustva u Brčko Distriktu, zatražio od inspektorata Republike Srpske da izvrši kontrolu porijekla sirovine i kod firme iz Bijeljine, kako bi se utvrdilo kako je došlo do stavljanja GMO proizvoda na tržište BiH.


Iz Centra poručuju da su ovakve kontrole očigledno neophodne i da institucije trebaju da nađu način kako da ih rade redovno za one proizvode za koje se utvrdi visok stepen rizika, kao što sada možemo da kažemo za kukuruz.

 

- U narednom periodu, Centar za životnu sredinu će na deset lokacija u BiH izvršiti brzo testiranje vode na prisustvo glifosata, totalnog herbicida koji se najčešće koristi kod uzgoja GMO sorti, a koji je Svjetska zdravstvena organizacija deklarisala kao “vjerovatno karcinogen za ljude”. Aktivnosti se provode ou podršku Gekko i Grassroots fondacija iz Njemačke, poručuju iz Centra za životnu sredinu.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook