Spor eskalirao

Prevent sprema tužbu protiv Volkswagena 'tešku' dvije milijarde eura

Biznis Klub23.04.18, 11:13h

Prevent sprema tužbu protiv Volkswagena 'tešku' dvije milijarde eura
Dodatno će biti podnesena kaznena prijava za "prevaru" jer VW nikad nije namjeravao ispoštovati ugovor sa Preventovim kompanijama

 

Nakon što je spor zbog otkazanih ugovora eskalirao, Prevent priprema tužbu protiv Volkswagena vrijednu milijarde, izvijestio je "Süddeutsche Zeitung" u izdanju za ponedjeljak.

 

Glasnogovornik Preventa potvrdio je njemačkom listu da će tužba biti podnesena čim bude kompletirana.

 

Ljudi iz industrije govore da je riječ o šteti koja se procjenjuje na dvije milijarde eura, ali tačna visina još nije određena, kazao je glasnogovornik Preventa.

 

- Jedno je jasno, tužba će izražena u milijardama - dodao je glasnogovornik, javlja Indikator.ba.

 

Dodatno će biti podnesena kaznena prijava za "prevaru" jer VW nikad nije namjeravao ispoštovati ugovor sa Preventovim kompanijama.

 

U VW-u su, međutim, stava da ne postoji "prevara".

 

- Obavijestili smo Prevent grupu od početka kako smatramo da je sporazum kompenzacijski. Stoga, ne postoji obmanjujuća prevara - kažu u VW-u.

 

Spor između Preventa i VW-a eskalirao je nakon što je Volkswagen (VW) krajem marta bez prethodne najave otkazao ugovore s Preventovim firmama kćerkama ES Automobilguss GmbH u Schönheideu, Car Trim GmbH u Plauenu, te Foamtec u Stendalu, a prema najnovijim informacijama krajem prošle sedmice djelomično je zaustavljena proizvodnja u Halberg Guss livnici u Leipzigu i Saarbrückenu koju je Prevent nedavno preuzeo.

 

(Indikator, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook