akademik muhamed filipović

Amerikanci neće dozvoliti razbijanje BIH od strane Srbije i Hrvatske, oni nemaju opterećenja kao...

Front22.04.18, 18:27h

Amerikanci neće dozvoliti razbijanje BIH od strane Srbije i Hrvatske, oni nemaju opterećenja kao...
Dodaje da je prošlo toliko godina da je postalo jasno da od jedne takve politike nema ništa, odnosno da ni Srbija ni Hrvatska nisu odustale od prvobitnog plana da se država Bosna i Hercegovina razori i da se veliki dijelovi bosanskohercegovačkog prostora pripoje Srbiji i Hrvatskoj

 

U opširnom intervjuu za portal Vijesti.ba, akademik Muhamed Filipović je govorio i posljednjoj raspravi vođenoj u američkom Kongresu, za koju smatra da se radi o porukama kako se Amerika počinje malo dublje i sa većim stupnjem razumijevanja i poznavanja situacije, odnositi prema Bosni i Hercegovini.


- Američka politika je stvorila Dejtonski sporazum i praktično prisilila Izetbegovića da potpiše mirovni ugovor koji je išao na štetu Bosne i Hercegovine kao države. Napravljeni su veliki ustupci Srbiji i Hrvatskoj. Oni su vjerovatno smatrali, kao što je to i rekao Holbruk, da je to jedna nužnost da bi se zaustavio rat, ali da će nakon rata stvari moći da idu u obrnutom smjeru. To znači ne ka cijepanju i destrukciji Bosne i Hercegovine nego ka obnovi jedne normalne demokratske države na prostoru Balkana, kaže Filipović.

 

Dodaje da je prošlo toliko godina da je postalo jasno da od jedne takve politike nema ništa, odnosno da ni Srbija ni Hrvatska nisu odustale od prvobitnog plana da se država Bosna i Hercegovina razori i da se veliki dijelovi bosanskohercegovačkog prostora pripoje Srbiji i Hrvatskoj.

 

- O tome jasno govore činjenice i međunarodne presude. Hrvatska je kroz tzv. Herceg Bosnu izvršila Udruženi zločinački poduhvat, dakle zločin iz oblasti međunarodnog krivičnog prava, a sa druge strane Srbi su izvršili genocid nad Bošnjacima, kaže FIlipović.

 

Navodi da, ako su te konstatacije tu, i ako su takve odluke suda tu, ako je tok političkog života okrenut ka konačnom razbijanju onog što su Amerikanci smatrali da je njihovo djelo i djelo njihove diplomatije, oni moraju da se vrate unazad i da se angažiraju u Bosni i Hercegovini mnogo snažnije nego što to rade evropske zemlje.

 

- Zašto? Zato što Amerikanci nemaju ona opterećenja i hipoteke koje su imali Britanija, Francuska,  i Njemačka prema Srbima u prvom redu, posebno Njemačka zbog Drugog svjetskog rata, Francuska i Britanija zbog tradicionalnih prijateljskih veza koje postoje još iz Prvog svjetskog rata. Dakle, Amerika nema tih opterećenja i ona može mnogo slobodnije da se odnosi prema stvarnim intencijama srpske politike, a one su vrlo jasne, odnosno da ne odustaju od ratnih programa koje je formulisao Milošević, a sa druge strane Tuđman, kaže Filipović.

 

Cijeli intervju večeras na portalu Vijesti.ba. Sa akademikom Filipovićem razgovarali smo i o zategnutim odnosima Beograda i Zagreba, reformi Izbornog zakona u BIH, ruskom uticaju, nepotpisivanju Ugovora sa Islamskom zajednicom u BIH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook