okupili se eminentni stručnjaci iz više zemalja

Uspješno završen Mediteranski nefrološki kongres u Mostaru

Hronika22.04.18, 15:23h

Uspješno završen Mediteranski nefrološki kongres u Mostaru
Ovaj značajni događaj iz oblasti nefrologije, dijalize i transplatatacione medicine, po ocjeni učesnika, bio je jedan od najbolje organiziranih u protekle četiri godine

 

Najveći nefrološki naučni skup, koji je okupio eminentne nefrologe iz Tunisa, Libije, Alžira, BiH, Hrvatske, Italije, Turske, Grčke, Albanije, Španije, Crne Gore, i Slovenije, danas je uspješno završen. 

 

Ovaj značajni događaj iz oblasti nefrologije, dijalize i transplatatacione medicine, po ocjeni učesnika, bio je jedan od najbolje organiziranih u protekle četiri godine. 

 

Održavanje ovog naučnog skupa od neprocjenjivog je značaja za nefrologe BiH, a posebno priznanje bosanskohercegovačkim ljekarima je da je prof.dr.Halima Resić od ove godine preuzela titulu predsjednice Mediteranskog nefrološkog kongresa za 2019. i 2020.godinu. Ovo je prvi put da neko od bosanskohercegovačkih ljekara vodi ovaj prestižni naučni skup.


 
Dosadašnja predsjednica MNK, prof.dr.Ayse Balat, na ceremoniji otvaranja Kongresa predala je funkciju predsjednice ovog značajnog skupa, prof.dr.Halimi Resić iz Sarajeva. Prof dr.Resić je tokom obraćanja na ceremoniji otvaranja skupa kazala da su svi učesnici skupa određeni u zajedničkom cilju, a to je unaprijeđenje zdravlja i kvalitete zdravstvenih usluga.  

 

„Nastojimo pratiti svjetska dostignuća i savremene protokole u postupanju i liječenju nefroloških pacijenata. Edukacije su najbolji način da steknemo nova znanja i razmjenimo iskustva sa kolegama iz ostatka svijeta. Medicina značajno napreduje i razvija se u skladu sa svim ostalim promjenama, te se i mi trudimo ići u korak s kolegama u svijetu. Ponosna sam što se ove godine Kongres održava u BiH i što mogu biti dio ovog izuzetno značajnog skupa“ – istakla je prof.Resić, tokom obraćanja. 

 

S obzirom na porast dijaliznih pacijenata u BiH, Kongres je od neprocjenjivog značaja za razvoj ove grane medicine u našoj zemlji. 

 

Na Kongresu je predstavljeno 37 pozvanih predavanja sa temama iz akutnog i hroničnog bubrežnog zatajenja, dijaliznog liječenja, transplantacije bubrega sa posebnim osvrtom na trgovinu organima i etičkim dilemama, nefrologije u okolnostima prirodnih i humanih katastrofa, te dječije nefrologije. 

 

Osim pozvanih predavanja prezentirano je i 58 radova, 15 kao oralne prezentacije i 43 kao poster prezentacije. Iz Bosne i Hercegovine ukupno je 16 prezentacija, tri pozvana predavanja, četiri oralne prezentacije i devet poster prezentacija gdje učestvuju uglavnom mlade kolege, nefrolozi iz BiH.

 

Mediteranski nefrološki kongres održan je uz podršku Svjetskog i Evropskog udruženja nefrologa. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook