Povodom Općih izbora 7. oktobra

Veliko istraživanje IFIMES-a: Kakve su šanse Zvizdića, može li Komšić poraziti Čovića

Front20.04.18, 18:14h

Veliko istraživanje IFIMES-a: Kakve su šanse Zvizdića, može li Komšić poraziti Čovića
Poslije višegodišnje nestabilnosti i političke krize Vijeće ministara BiH uspjelo je ispuniti i predati zahtjevni Upitnik Evropske komisije što predstavlja pozitivan iskorak te države ka evropskim integracijama. Iako izbori još uvijek nisu raspisani izborna kampanja uveliko traje

 

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu. IFIMES je povodom raspisivanja Općih izbora u Bosni i Hercegovini, koji će se održati 7. oktobra 2018. godine pripremio analizu aktuelne političke situacije te obavio istraživanje javnog mnijenja u toj državi, a analizu prenosimo u nastavku.

 

- U Bosni i Hercegovini će se 7.oktobra 2018.godine održati redovni Opći izbori. Na izborima će se birati članovi Predsjedništva BiH, zastupnici za Parlamentarnu skupštinu BiH, zastupnici za Parlamentarnu skupštinu Federacije BiH, narodni zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske i zastupnici za Skupštine kantona u Federaciji BiH. 

 

Očekuje se da Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine raspiše Opće izbore početkom maja 2018. godine. Izbori se tradicionalno raspisuju znatno ranije zbog sudjelovanja dijaspore na izborima.

 

Poslije višegodišnje nestabilnosti i političke krize Vijeće ministara BiH uspjelo je ispuniti i predati zahtjevni Upitnik Evropske komisije što predstavlja pozitivan iskorak te države ka evropskim integracijama. Iako izbori još uvijek nisu raspisani izborna kampanja uveliko traje.

 

U oktobru 2016. godine održani su lokalni izbori u Bosni i Hercegovini na kojima je ipak došlo do preraspodjele političke moći na lokalnom nivou.

 

Vijeće ministara BiH postalo je nosilac pozitivnih političkih procesa kada su u pitanju euroatlantske integracije. Vidljivi su napori i aktivnosti Vijeća ministara BiH, koji su pokrenuti da se Bosna i Hercegovina konsolidira i približi ka članstvu u EU i NATO-u. Pri tome je od izuzetne važnosti izgradnja i razvijanje šireg društvenog konsenzusa i partnerstva sa građanima i civilnim sektorom.

 

Ostatak analize pročitajte OVDJE.

 

(IFIMES, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook