američki kongresmen rohrabacher upozorio

BiH se približava izborima bez izbornog zakona! Suočava se s velikom političkom krizom koja bi se mogla proširiti...

Front20.04.18, 08:11h

 BiH se približava izborima bez izbornog zakona! Suočava se s velikom političkom krizom koja bi se mogla proširiti...
- BiH se približava izborima bez izbornog zakona - rekao je kongresmen koji je predsjedavao saslušanjem u Podkomitetu za Evropu, Euroaziju pri Predstavničkom domu Kongresa koje je okončano u Washingtonu

 

Bosna i Hercegovina nije adekvatno pripremljena za opće izbore najesen i suočava se s političkom krizom koja bi se mogla proširiti na region - poručio je u saopćenju za javnost član američkog Kongresa Dana Rohrabacher. 

 

- BiH se približava izborima bez izbornog zakona - rekao je kongresmen koji je predsjedavao saslušanjem u Podkomitetu za Evropu, Euroaziju pri Predstavničkom domu Kongresa koje je okončano u Washingtonu. 

 

Po njegovim riječima to stvara potencijal za političku krizu. 

 

- Aktuelni set etnocentričnih političkih stranaka i utvrđene elite su nažalost, bile nesposobne i nisu imale volju da pronađu rješenje za dobrobit države i njenog naroda – rekao je republikanski kongresmen. 

 

Rohrabacher je pomenuo fundamentalni kompromis koji je postignut u Daytonu, a koji je, kako je navedeno, izbalansirao potrebu zaštite nacionalnih interesa u odnosu na razvoj demokratskih institucija i očuvanje teritorijalnog integriteta. 

 

- Došlo je vrijeme, ne samo za stabilnost, nego za političku reformu koja će omogućiti BiH da ima funkcionalnu vladu koja zadovoljava demokratske standarde – smatra Rohrabacher. 

 

Kako navodi, aktuelni sistem osigurava grupna prava nekada „zaraćenih strana“. 

 

- Dvije decenije demokratskih promjena su rezultirale situacijom u kojoj jednako predstavljanje pojedinaca izgleda kao prijetnja zaštiti političke jednakosti etničkih grupa. Ne možemo samo sjediti i pustiti Evropsku uniju da nešto učini. SAD imaju odgovornost da pomognu Bosancima da pronađu zajedničko i trajno rješenje – poručio je kongresmen Rohrabacher. 

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook