uz brojne polemike u domu naroda

Usvojena izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju: Šta to znači za prava uposlenika na isto?

Front19.04.18, 15:12h

Usvojena izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju: Šta to znači za prava uposlenika na isto?
Iako je većinom glasova delegata zakonska izmjena usvojena izazvala je dužu polemiku o sistemu zdravstvenog osiguranja

 

Osmog dana od objave u Službenim novinama FBiH na snagu će stupiti Zakon o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju, po kojem uposlenik neće trpiti umanjena prava na zdravstveno osiguranje zato što mu raniji poslodavac nije uplatio doprinose za to osiguranje, a ukoliko mu novi poslodavac uredno izmiruje te obaveze. 

 

To je omogućeno nakon što je izmjena Zakona odobrena danas na vanrednoj sjednici Dom naroda, a jučer Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. 

 

Iako je većinom glasova delegata zakonska izmjena usvojena izazvala je dužu polemiku o sistemu zdravstvenog osiguranja. 

 

Prije svega, sekretar Federalnog ministarstva zdravstva Snježana Bodnaruk obrazložila je da je izmjenom Zakona o zdravstvenom osiguranju izvršeno brisanje spornog člana kojim se provodi presuda Ustavnog suda, do donošenja novih sistemskih zakona iz oblasti zdravstva. 

 

- Ustavni sud proglasio je neustavnom odredbu članak 87, stav 5, sada je to stav 3, koji kaže da pravo korištenja zdravstvene zaštite ponovno se uspostavlja nakon uredno plaćenih doprinosa i da kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja regresira se od obveznika uplate doprinosa sukladno Zakonu o obligacionim odnosima. Ukidanje ovog stavka podrazumijeva da vi ako imate neuplaćene doprinose od ranijeg obveznika a ušli ste u sustav osiguranja po nekom drugom pravnom osnovu da vam se ne može osporiti pravo na zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu - kazala je Bodnaruk. 

 

Navedenu izmjenu, šef Kluba ostalih Aner Žuljević pojasnio je novinarima govoreći da je implementacijom presude Ustavnog suda usvojena nova diskriminacija. 

 

- Samo oni radnici koji su radili kod starog poslodavca, koji im je bio dužan doprinose i prelaze kod poslodavca koji im redovno uplaćuje doprinose, neće biti osporeni da imaju zdravstvenu zaštitu. Za razliku od njih, oni osiguranici koji rade i dalje u firmama koje su im dužne uplatiti doprinose neće imati pravo na zdravstvenu zaštitu - kazao je Žuljević.   

 

Nakon stupanja na snagu zakonskih izmjena šef Kluba Hrvata Tomislav Martinović smatra da ostaje pitanje „da li je cijeli sistem uređen?“ 

 

- Logično bi bilo da smo svi zainteresirani da ovaj zdravstveni sustav funkcionira dobro. Imamo puno devijacija u tom sustavu, koja se tiču i javnih i privatnih preduzeća koja nisu izmirili svoje obveze - naglasio je Martinović. 

 

Po njegovim riječima, izmjena Zakona znači da oni koji su kod poslodavaca koji im ne uplaćuju doprinose i dalje neće imati pravo na zdravstvenu zaštitu, dok će oni koji su radili kod takvih poslodavaca a prešli kod drugog poslodavca koji im uredno izmiruje doprinose imati pravo na zdravstvenu zaštitu. 

 

- Navedena izmjena rasteretila je osiguranika da on može imati zdravstveno osiguranje. Smatram da dobrom sinergijom Porezne uprave i Zavoda zdravstvenog osiguranja ove aktivnosti mogu ići u dobrom pravcu  - poručio je šef Kluba Bošnjaka Osman Ćatić. 

 

Šef Kluba Srba Slaviša Šućur mišljenja je da se predlagač zakona ograničio u pogledu implementacije presude Ustavnog suda, iz koje je, kako kaže, trebalo proizaći da faktički svi osiguranici imaju pravo na korištenje usluge - zdravstvene zaštite bez obzira na to da li je njegov poslodavac izmirio obaveze prema Zavodu zdravstvenog osiguranja. 

 

- Onaj ko treba da učini da se ta obaveza izvrši je Poreska uprava. Žalosno je da se onaj teret koji bi trebale izvršavati institucije prebacuje na građane - u ovom slučaju na bolesnike - zaključio je Šućur.  

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook