Matrijarh jedne od najmoćnijih američkih političkih porodica

U 92. godini umrla bivša prva dama SAD-a Barbara Bush

Hronika18.04.18, 10:50h

U 92. godini umrla bivša prva dama SAD-a Barbara Bush
McGrath je saopćio da će datum i mjesto njene sahrane biti objavljeni uskoro

 

Bivša prva dama Sjedinjenih Država Barbara Bush, matrijarh jedne od najmoćnijih američkih političkih porodica u novijoj istoriji, preminula je u utorak u 92. godini, navodi njena porodica u saopćenju. 

 

Supruga bivšeg predsjednika Georgea HW Busha, s kojim je proslavila 73. godišnjicu braka u ovoj godini, izabrala je da ne zatraži dodatni medicinski tretman mimo uobičajene brige o njenom zdravlju i niza nedavnih hospitalizacija. 

 

Njenu smrt je potvrdio Jim McGrath, portparol porodice Bush. Uzrok smrti nije objavljen, ali je ona patila od srčanih oboljenja i nedavno je prošla kroz niz hospitalizacija, navodi se u medijskim izvještajima. 

 

McGrath je saopćio da će datum i mjesto njene sahrane biti objavljeni uskoro. 

 

Barbara Bush bila je prva dama u periodu 1989. do 1993. godine. Mandat njenog supruga kao američkog predsjednika bio je obilježen krajem Hladnog rata i Zalivskim ratom pod američkim vodstvom tokom koga su protjerane iračke snage iz Kuvajta. 

 

Najstariji sin George W. Bush osvojio je dva predsjednička mandata u periodu od 2001. do 2009. Drugi sin, Jeb Bush, bio je guvener Floride u periodu od 1999. do 2007. godine. 

 

Barbara Bush popularna je ličnost i bila je značajan faktor u predizbornoj kampanji zbog svog insistiranja na porodičnim vrijednostima. 

 

Ona je bila odana supruga i domaćica tokom uspona njenog supruga u politici prije nego što je postao značajna ličnost u naftnoj industriji nakon nekoliko godina provedenih u vojsci, uključujući i one kada je bio pilot borbenog aviona u Drugom svjetskom ratu.  

 

George HW Bush (93), svojevremeno je opisao svoju suprugu kao "uporište" njihove porodice. Majka šestero djece, Barbara Bush zalagala se za nacionalnu pismenost dok su ona i njen suprug boravili u Bijeloj kući. 

 

Predsjednik Donald Trump i njegova supruga, prva dama Melania Trump, nazvali su Barbaru Bush primjerom za američku porodicu koja će dugo ostati upamćena po svom snažnom zalaganju za svoju zemlju i porodicu. 

 

- Među njenim najvećim postignućima bilo je priznavanje značaja pismenosti kao temeljne porodične vrijednosti koja zahtijeva njegu i zaštitu - navode oni u izjavi za javnost. 

 

Bivši predsjednik Bill Clinton i bivša državna sekretarka Hillary Clinton također su objavili saopćenje povodom smrti Barbare Bush. Oni su je opisali kao "izuzetnu ženu" koja je imala "borbenosti i gracioznosti, pameti i ljepote".  

 

- Ona je bila čvrsta i ustrajna u podršci svojoj porodici i prijateljima, svojoj zemlji i njenim ciljevima. Ona nam je pokazala kako čestit, dinamičan i ispunjen život može biti. Hillary i ja žalimo zbog njenog odlaska i blagosiljamo sjećanje na nju - navodi Clinton u saopćenju, prenosi dpa.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook