u zgradi Parlamentarne skupštine BiH

11 političkih stranaka održalo sastanak u Sarajevu: Evo o čemu je bilo riječi

Front16.04.18, 18:04h

11 političkih stranaka održalo sastanak u Sarajevu: Evo o čemu je bilo riječi
Tema razgovora bili su mogući modeli saradnje u borbi protiv izbornih krađa, zajedničke zakonodavne aktivnosti na izmjeni Izbornog zakona BiH, kao i usaglašavanje stavova o aktuelnim dešavanjima vezanim za izborni proces

 

Još jedan sastanak političkih stranaka koje ističu svoje snažno opredjeljenje za borbu za fer i poštene izbore održan je danas  u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu. 

 

Sastanku je prisustvovalo 11 političkih subjekata i to: Socijademokratska partija BiH (SDPBiH), Savez za bolju budućnost (SBB), Partija demokratskog progresa (PDP), Srpska demokratska stranka (SDS), Naša stranka (NS), Demokratska fronta (DF), Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA), Građanski savez (GS), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL), Radom za boljitak (RzB) i Hrvatska stranka (HS). 

 

Tema razgovora bili su mogući modeli saradnje u borbi protiv izbornih krađa, zajedničke zakonodavne aktivnosti na izmjeni Izbornog zakona BiH, kao i usaglašavanje stavova o aktuelnim dešavanjima vezanim za izborni proces. 

 

Prisutni predstavnici stranaka su potvrdili opredjeljenje za saradnju radi sprečavanja nepravilnosti  i stvaranja uslova da rezultate izbora kreiraju isključivo birači. 

 

Okupljeni politički subjekti podržali su parlamentarnu raspravu o narušenom povjerenju javnosti i političkih stranaka u izborni proces, te posljednjim aferama vezanim za Centralnu izbornu komisiju. 

 

Zajednička je ocjena da na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini postoje dva bloka, jedan koji se snažno bori protiv izbornih krađa i drugi koji želi spriječiti tu borbu. 

 

Navedenih 11 političkih stranaka pozvalo je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH da usvoji izmjene Izbornog zakona koje je već usvojio Predstavnički dom, a koje predviđaju uvođenje skenera glasačkih listića, video nadzor na biračkim mjestima, te dodatnu kontrolu identiteta glasača, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

 

(Foto: Arhiv/FENA/mr)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!