Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda

Očuvali smo financijsku stabilnost, vanjski dug smanjen je za 750 miliona KM

Front16.04.18, 09:33h

Očuvali smo financijsku stabilnost, vanjski dug smanjen je za 750 miliona KM
Što se tiče rada kompletnog Vijeća ministara, navodi da je u nezahvalnoj poziciji, s obzirom na to da je u prethodnom mandatu on bio predsjedavajući, ali ipak misli da se moglo više uraditi


Očuvali smo financijsku stabilnost, budžeti su usvajani na vrijeme da bi institucije nesmetano funkcionirale, uspjeli smo provesti neke kapitalne projekte i donijeti odluke koje su dovele do uštede u budžetu, izjavio je u intervjuu za današnji Dnevni avaz ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda

 

Kao poseban rezultat ističe to što je vraćeno 125 miliona dolara klirinškog duga bivšeg SSSR-a i što je BiH jedina zemlja u regiji koja je novac dobila u gotovini, a smanjen je vanjski dug za 750 miliona KM. 

 

- Usvojili smo nekoliko strategija, među kojima i upravljanja javnim dugom. Ministarstvo financija ima mnogo nadležnosti i servis smo svim institucijama, tako da ima dnevnih poslova koji su od velikog značaja, a ne možemo ih promovirati - istakao je Bevanda. 


Što se tiče rada kompletnog Vijeća ministara, navodi da je u nezahvalnoj poziciji, s obzirom na to da je u prethodnom mandatu on bio predsjedavajući, ali ipak misli da se moglo više uraditi. 

 

- Dobro smo počeli i taj početni zamah očitavao se u Reformskoj agendi i aplikaciji za kandidatski status, a onda smo se iscrpljivali Mehanizmom koordinacije, prvo da se dogovori, pa da se ispoštuje, a onda je potrajalo dok smo ispunili Upitnik EU. Treba nam za sve mnogo vremena i strpljenja, jer se mnogi bave politizacijom, a ne realizacijom. Prvo smo imali međustranačka trvenja, pa onda unutarstranačka, pa se ne zna ko je u parlamentarnoj većini i dogovori se prave od tačke do tačke... Sve to dovelo je da rezultat nije bolji od ovog koji sada imamo - navodi Bevanda. 

 

Nakon podatka Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH da je od usvajanja cestarinana posebnom računu prikupljeno oko 64 miliona KM, počelo je međuentitetsko prepucavanje o tome kako ga raspodijeliti. 

 

- Bilo bi vrlo značajno da se dogovore, jer počinje građevinska sezona i trebalo i bi taj novac da se doznači javnim poduzećima za ceste u FBiH i RS. Razumijem da se interesi entiteta sukobljavaju kad god je riječ o raspodjeli sredstava i to je dugogodišnji problem. No, moramo ocijeniti šta je prioritet i šta je opći interes i tako se ponašati. Ništa dobroga ne mogu donijeti ni tužbe ni blokade. Usvojili smo set zakona o akcizama, pokrenuli kredite koji su već bili dogovoreni i koje prate grant sredstva i trebali bismo sada nastavimo naprijed. Nadam se da ćemo uskoro na sjednici UO UIOBiH pronaći rješenje na dobrobit svih - istakao je Bevanda.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook