Kantonalni sud u Sarajevu

Zbog nedolaska optuženog, suđenje Sanjinu Sefiću i drugima odgođeno za 25. april

Hronika13.04.18, 15:55h

Zbog nedolaska optuženog, suđenje Sanjinu Sefiću i drugima odgođeno za 25. april
Na ranije zakazano ročište nije se odazvao optuženi Dino Alić, pa je suđenje iz procesnih razloga odgođeno


U Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) danas je, usljed nedolaska jednog od optuženih, odgođeno suđenje u predmetu Sanjin Sefić i drugi. Novo ročište zakazano je za 25. april.


Na ranije zakazano ročište nije se odazvao optuženi Dino Alić, pa je suđenje iz procesnih razloga odgođeno.
 

Kako je na posljednjem ročištu bilo najavljeno, u nastavku suđenja trebalo je uslijediti očitovanje zastupnika optužbe u vezi s, u međuvremenu, zaprimljenim dokaznim prijedlozima odbrane.  


Optužnica prvooptuženog u tom predmetu Sanjina Sefića tereti za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi ozlijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, dok se njegova sestra Sara Sefić, te Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić terete se za pomaganje počinitelju nakon izvršenja krivičnog djela.
 

Konkretno, Sanjin Sefić se tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, "golfom 6" krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.
 

Istovremeno, Sara Sefić, te Dino Alić i Amar Salihović, terete se da su iste noći pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH, tako što su ga prevezli do graničnog prijelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja, te time počinili krivično djelo pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok se Saud Nišić tereti da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.
 

Prvooptuženi Sefić je nakon bijega u Srbiju, hapšenja i boravka u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, odnosno provođenja ekstradicijskog postupka, 9. januara 2017. godine izručen bh. pravosuđu.
 

Inače, optužba je u ovoj fazi postupka ulaganjem materijalnih dokaza na posljednjem ročištu završila izvođenje dokaza, te će se o eventualnim dodatnim dokaznim prijedlozima očitovati nakon izvođenja dokaznih prijedloga odbrane.
 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook