znate li šta konzumirate

Jedete li bijeli luk uvezen iz Kine? Kad pročitate čime je sve tretiran, odmah ćete prestati!

Auto & Dom13.04.18, 08:29h

Jedete li bijeli luk uvezen iz Kine? Kad pročitate čime je sve tretiran, odmah ćete prestati!
Veliki dio bijelog luka koji se prodaje po svijetu dolazi iz Kine, čak 80 posto. Zato postoji velika šansa da jedete baš taj bijeli luk, pogotovo ako ne obraćate pažnju na čitanje deklaracije

 

Češnjak ili bijeli luk povoljno djeluje na očuvanje cjelokupnog zdravlja, a još je bolje kada je domaće proizvodnje organskog podrijetla. No, porijeklo namirnica ponekada je teško utvrditi, pa tako jedan sasvim običan češnjak može postati prijetnja za naš organizam ako dolazi iz Kine.


Veliki dio bijelog luka koji se prodaje po svijetu dolazi iz Kine, čak 80 posto. Zato postoji velika šansa da jedete baš taj bijeli luk, pogotovo ako ne obraćate pažnju na čitanje deklaracije.


Vjerojatno ste već čuli kako je baš taj bijeli luk poželjno izbjegavati, a evo i zašto.  Kineski bijeli luk se šprica kemikalijama kako bi se spriječilo klijanje, izbjeljuje se klorom da bi postao bjelji i fumigiran je s metil bromidom kako bi se uništili insekti, piše Henry Bell iz udruge Australske industrije češnjaka, navodi Return To Now, a prenosi Net.hr.  

 

Metil brumid koji se koristi može u visokim dozama uzrokovati oštećenja dišnog sustava i središnjeg živčanog susutava. Prema UN-u, metil brumid je čak 60 puta opasniji od klora.


Ali, to nije sve. “Neki uzgajivači češnjaka koriste otpadne vode iz kanalizacije kako bi oplodili svoje usjeve”, rekao je Bell. Zato, sljedeći put u trgovini prilikom kupnje češnjaka, pažljivo ga pogledajte i pročitajte deklaraciju kako ne biste pojeli češnjak koji je uvezen iz Kine.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook