novi premijer ks o javnoj infrastrukturi

Zolj otkrio prioritete: Inžinjer sam po struci, neki su mi podaci paradoksalni... Da imamo toliko gubitaka vode...

Front12.04.18, 17:53h

Zolj otkrio prioritete: Inžinjer sam po struci, neki su mi podaci paradoksalni... Da imamo toliko gubitaka vode...
Na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade KS Zolj je naglasio potrebu da se ubrzaju procesi i procedure u vezi realizacije različitih projekta

 

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj izjavio je danas da su vodosnabdijevanje i poboljšanje funkcionisanja javnog gradskog prijevoza, odnosno GRAS-a neka od pitanja kojima će se u predstojećem periodu posvetiti najviše pažnje.

 

Na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade KS Zolj je naglasio potrebu da se ubrzaju procesi i procedure u vezi realizacije različitih projekta.

 

-  Aktuelan je program o rekonstrukciji i održavanju cesta u Kantonu, a radit ćemo u svim segmentima. Tu su projekti rekonstrukcije i izradnje škola, sportskih dvorana, kulturnih objekata... Iz segmenta privrede bit će podsticaja, već smo predložili neke mjere u vezi smanjivanja parafiskalanih nameta poslovnim ljudima  – kazao je Zolj.

 

Kada je o riječ vodosnabdijevanju Zolj je kazao da će danas održati sastanak sa resornim ministrom i predstavicima preduzeća Vodovod i kanalizacija da bi se u konačnici napravila jedna temeljita analiza.

 

-Inženjer sam po struci, a podaci koji mi dolaze djeluju paradoksalno. Da imamo toliko gubitaka vode, a spominje se 70 posto, Sarajevo bi plivalo. Potrebno je utvrditi lokacije gdje su najveći gubici. Ukoliko se dešava toliko kvarova, onda se pojedinačnim saniranjima ne može se puno postići, već su potrebne radikalne izmjena tih instalacija - dodao je Zolj. 

 

U vezi javnog gradskog prijevoza Zolj je dodao da su obavljeni razgovori sa predstavnicima EBRD-a o kreditu za rekonstrukciju tramvajskih šina.

 

- Projektna dokumentacija za rekonstrukciju tramvajske pruge već se radi. Potrebna je i nabavka novih vozila - tramvaja, minibusa, autobusa i trolejbusa. Opredjeljenje ove vlade je na novim voznim jedinicama. Neka ih bude manje, ali će biti nova i upotrebljiva - istakao je Zolj.     

  

Ministar saobraćaja KS Mujo Fišo kazao je da je Vlada KS danas usvojila  Program održavanja, rekonstrukcije i izgradnje saobraćajnica na području Kantona Sarajevo za 2018. godinu.

 

-Za rekonstrukciju je predviđeno 9.900.000, za sanaciju 2.960.000 i za sanaciju mostova 800.000 KM – kazao je Fišo dodajući da se time stvaraju preduslovi da se u svim općinama otvore velika gradilišta.   

 

Dio programa su i dva velika projekta, a to su nastavak izgradnje IX transferzale, te početak gradnje prve dionice I transferzale.    

 

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović je izvijestio da je Vlada KS usvojila Nacrt zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook