Uskraćuje im se pravo na maternji jezik

U Zvorniku roditelji i njihova djeca počeli štrajk glađu zbog bosanskog jezika

Front11.04.18, 19:22h

U Zvorniku roditelji i njihova djeca počeli štrajk glađu zbog bosanskog jezika
Od štrajka glađu, koji su započeli u zgradi zvorničke Općine, neće odustati sve dok im se u đačke knjižice ne upiše bosanski, a ne jezik bošnjačkog naroda

 

Jedan broj roditelja i bošnjačke djece iz Zvonika stupio je danas u štrajk glađu, uz zahtjev da im se omogući da uče bosanski jezik.

 

Jedan od roditelja Muharem Sinanović je podsjetio na sve neuspjele pokušaje da se postigne dogovor s predstavnicima Ministarstva prosvjete i kulture RS-a o ovom pitanju.

 

Sinanović je ogorčen, jer se, kako kaže, njihovoj djeci krši pravo na izučavanje maternjeg jezika.

 

Od štrajka glađu, koji su započeli u zgradi zvorničke Općine, neće odustati sve dok im se u đačke knjižice ne upiše bosanski, a ne jezik bošnjačkog naroda.

 

- Mi ćemo ovdje ostati sve dok ne dobijemo potvrdu da će djeca izučavati bosanski jezik - rekao je Sinanović.

 

Bošnjačka djeca u područnoj zvorničkoj školi u Liplju ne idu na nastavu od početka drugog polugodišta, jer im se uskraćuje pravo na bosanski jezik.

 

I Sead Brkić, jedan od roditelja je upitao zašto se neko u RS boji naziva bosanski jezik.

 

Poslanik Koalicije „Domovina“ u Narodnoj skupštini RS Nedim Čivić pozvao je ministra prosvjete RS-a Danu Maleševića da se što hitnije uključe u rješavanje problema izučavanja bosanskoj jezika, zbog kojeg su roditelji i djeca iz zvorničkog naselja Liplje započeli danas štrajk glađu.

 

On za Fenu kaže da im nije omogućeno da uđu u prostorije u zgradi Općine Zvornik, već se nalaze u ulaznom hodniku.

 

Čivić, čija djeca pohađaju područnu školu u Snagovu kod Zvornika i koja također ne mogu da izučavaju bosanski jezik, ukazuje da će učiniti sve da se pokušava naći rješenje ovog dugogodišnjeg problema u entitetu RS.

 

- Naša djeca ispaštaju i diskiminisana su, a oni koji su napravili ovaj problem, neće da ga riješe - tvrdi on ističući da Malešević, iako je i nedavno upozoren da će doći do štrajka glađa, „uporno ignoriše ovo pitanje“.

 

Također će, kaže, razgovarati s nadležnim u lokalnoj vlasti kako djeca ne bi spavala u hodniku općinske zgrade, umjesto da imaju sretno djetinjstvo.

 

Podsjetio je da su Bošnjaci konstitutivan narod u bh.entitetu RS i da žele da budu ravnopravni s drugim narodima i po ovom pitanju.

 

- Molim Maleševića i sve one koji su odgovorni za ovo stanje i imaju ključ za rješavanje ovog problema da se što hitnije uključe i da dijalogom nađemo izlaz - dodao je Čivić.

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook