Naš najbolji fudbaler

Preko zgarišta Grbavice do svjetla Olimpica: Životni put Edina Džeke

Sport11.04.18, 15:38h

Preko zgarišta Grbavice do svjetla Olimpica: Životni put Edina Džeke
Kada je obruč maknut, kao desetogodišnjak je s vršnjacima golim rukama krčio zapaljene ruševine Grbavice, legendarnog stadiona njegovog Želje, nad kojim su se okupatori također iživljavali, kao i na svim simbolima grada. Ali Željo i Džeko obnovili su dom

 

"Sjećam se da sam puno plakao kao dijete jer je svakog trenutka postojala mogućnost da te neko ubije. Majka mi je spasila život kada mi jednom nije dopustila da igram fudbal s prijateljima na livadi. Nekoliko minuta kasnije granata je pala na tu livadu i mnogi moji prijatelji su poginuli."

 

Ovako se Edin Džeko, koji je kao dječak cijelu opsadu Sarajeva proveo u rodnom gradu, prisjetio kako je kao šestogodišnjak preživio četnički masakr djece u kvartu Otoka. 

 

Kada je obruč maknut, kao desetogodišnjak je s vršnjacima golim rukama krčio zapaljene ruševine Grbavice, legendarnog stadiona njegovog Želje, nad kojim su se okupatori također iživljavali, kao i na svim simbolima grada. Ali Željo i Džeko obnovili su dom.

 

Prije godinu dana, povodom nevjerojatno efikasne sezone velikog bosanskog golgetera, pete prvenstvene utakmice na kojoj je zabio dva gola i druge europske u kojoj je zabio hat-trick, Index je napisao tekst o njemu, u kojem stoji ovo: "Tko je prošao Bosnu, talijanski luđački vrtuljak emocija mu ne može teško pasti."  
 

Još ranije, u 14. kolu Serije A, Džeko je došao do čak 17 golova u 20 nastupa za Romu od početka sezone, čime je srušio 16 godina stari rekord velikog Gabriela Batistute koji je u jesen 2000., na početku kampanje u kojoj će Roma osvojiti treći i za sada posljednji scudetto, zabio 15 zgoditaka u prvih 20 utakmica. 

 

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook