izlagači iz dvadesetak zemalja

Na sajmu gospodarstva u Mostaru 50.000 gostiju, a evo šta su poručili lideri

Biznis Klub10.04.18, 20:48h

Na sajmu gospodarstva u Mostaru 50.000 gostiju, a evo šta su poručili lideri
Radujemo se, ne samo povećanju izvoza u BiH, radujemo se i povećanju uvoza, zato što ćemo time i robu i sirovine da nabavljamo po mnogo povoljnijim uslovima nego kada ih nabavljamo iz nekih drugih zemalja, rekao je srbijanski predsjednik Vučić

 

U Mostaru se danas nalazi oko 50.000 gostiju, što privrednika, gospodarstvenika, političara i iz grada na Neretvi je poslana dobra poruka, poručeno je nakon svečanog otvaranja 21. međunarodnog sajma gospodarstva - Mostar 2018. na kojem se predstavljaju izlagači iz dvadesetak zemalja, među kojima su najzastupljenije zemlje regije, te Kina, Mađarska i Italija, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Sajam je otvorio predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić koji je, nakon svečane ceremonije i obilaska sajamskog prostora, poručio da je bilo lijepo ova dva dana biti u centru Hercegovine.

 

"Lepo je videti koliko je ljudima malo potrebno da bi se osećali bolje i sigurnije, da bi videli drugačiju budućnost za svoju zemlju i decu. Naš je posao i mi ćemo sledeće godine, bez obzira što nećemo biti zemlja partner, potruditi se i imamo obavezu da dođemo sa još više izlagača, sa još više ljudi. Za nas je Mostar obaveza, hoćemo da pokažemo ljudima u Hercegovini, celoj BiH, koliko je ovo važno područje za nas", istakao je Vučić.

 

Ali da ne bude da je ovo samo važno područje za njih, naglasio je Vučić, i svi Hercegovci i ljudi iz BiH, dobrodošli su u Srbiju.

 

"Radujemo se, ne samo povećanju izvoza u BiH, radujemo se i povećanju uvoza, zato što ćemo time i robu i sirovine da nabavljamo po mnopgo povoljnijim uslovima nego kada ih nabavljamo iz zapadnoevropskih zemalja ili nekih drugih. To je uzajamni podsticaj koji donosi mnogo radnih mesta", pojasnio je srbijanski predsjednik.

 

Dodao je da "svake godine imaju za po 200 miliona evra veću trgovinsku razmenu". Vučić je podsjetio da su od 2006. godine Srbija i BiH udvostručile trgovinsku razmjenu.

 

"Organizatori, zemlja partner učinili su da ovaj sajam bude zaista impozantan, organizovan na najvišem mogućem nivou. Čast je i da su i privrednici Republike Srpske ovdje predstavili svoje mogućnosti i dostignuća i vjerujem da razgovori o ekonomiji, o saradnji na privrednom planu, najbolje povezuju ljude i regione i to je i poruka ovog sajma", poručio je predsjednik RS-a Milorad Dodik

 

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak podsjetila je da je Srbija zemlja partner te da je Vučić otvorio sajam.

 

"Danas u Mostaru imamo desetine tisuća gostiju, što privrednika, gospodarstvenika, političara i mogu reći da smo poslali dobru poruku i ponosni smo na to", poručila je Bošnjak.

 

Na Međunarodnom sajmu gospodarstva prisutan je i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kao i bugarski i hrvatski premijer Bojko Borisov i Andrej Plenković. Nakon svečanog otvaranja visoki zvaničnici obišli su sajamski prostor.

 

Mostarski sajam jedna je od najznačajnijih i najposjećenijih gospodarskih manifestacija u regiji.

 

Inače, hrvatski izlagači na sajmu su prisutni od samih početaka, a Hrvatska je bila zemlja partner Sajma 2009., 2012. i 2017. godine.

 

(AA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook