Krađa podataka

Nemojte se iznenaditi ako danas dobijete poruku od Facebooka: Jeste li i vi žrtve najveće prevare u istoriji ove društvene mreže?

Tehno09.04.18, 13:57h

Nemojte se iznenaditi ako danas dobijete poruku od Facebooka: Jeste li i vi žrtve najveće prevare u istoriji ove društvene mreže?
Svi korisnici Facebooka primit će poruku s naslovom "Protecting Your information" s poveznicom na kojoj mogu vidjeti koje aplikacije koriste i koji privatni podaci su podijeljeni s tim aplikacijama

 

87 miliona korisnika Facebooka širom svijeta danas će doznati jesu li bili žrtve jedne od najvećih prevara u povijesti te kompanije, odnosno je li njihove privatne podatke prikupljala i dijelila tvrtka Cambridge Analytica.

 

Kako prenosi The Guardian, iz Facebooka su najavili da će svi korisnici čiji su profili bili hakirani i podaci ukradeni biti o tome obaviješteni detaljnom porukom na news feedu (zidu). 

 

Također, svi korisnici Facebooka primit će poruku s naslovom "Protecting Your information" s poveznicom na kojoj mogu vidjeti koje aplikacije koriste i koji privatni podaci su podijeljeni s tim aplikacijama. Moći će te aplikacije isključiti.

 

Velika većina pogođenih korisnika, njih otprilike 70 miliona, građani su Sjedinjenih Američkih Država. Uz njih, Cambridge Analytica došla je do podataka više od miliona Britanaca, miliona Filipinaca i miliona Indonežana te oko 310 hiljada Australaca.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook